Als je bedrijf niet lekker loopt
arrow_drop_up arrow_drop_down

Een bedrijf runnen is vol uitdagingen. Waarom stroomt het nog niet zo met je bedrijf zoals je zou willen? Waarom nog niet de groei die je dacht dat zou komen? Hieronder drie redenen uit mijn eigen leven en die ik waarnam bij andere ondernemers tijdens mijn periode in het bedrijfsleven. 

1. Onbewuste overtuigingen en emotionele blokkades.

Jouw energetische veld bepaalt voor het grootste gedeelte jouw koers. Het zijn je onderliggende energiestromen die bepalen of iets juist stroomt of blokkeert. De uitnodiging is om deze energiestroom in jezelf te gaan onderzoeken en er eerlijk naar te kijken. Het ontdekken van het onderliggende energetische obstakel, en hoe dit invloed heeft op jezelf en in je bedrijf, is misschien wel het belangrijkste werk wat je moet doen als mens en als ondernemer.

Eerlijk zijn met jezelf

Het is een ongelofelijk mooi proces, maar vraagt wel om heel eerlijk te worden naar jezelf. Omdat het meestal onbewuste overtuigingen zijn en weggestopte emoties, is er vaak wat hulp van buitenaf nodig om echt inzicht te krijgen in waar bij jou de knelpunten zitten. Als je net als ik wil groeien in bewustzijn en in je ontwikkeling als mens, kan het dagelijkse kost zijn om hier mee bezig te zijn. Het is de reden dat ik met de Supernova Podcast ben begonnen om mezelf en jou hierin verder te helpen.

2. Je marketing en communicatie is niet in lijn met wie jij werkelijk bent en niet afgestemd op het probleem van je klant.

Dit gaat verder op punt 1. Als bovenstaande wankelt, dan gaat je communicatie en je marketing ook scheef. Het gaat er om dat je je vanuit je kern kunt verbinden met jouw product of dienst. Klanten voelen dat. Helemaal worden wie je bent dus en dat in lijn brengen met wat je doet. En dat is een probleem wat bij veel ondernemers niet zo herkent wordt. Ze zeggen dan dat je marketing of communicatie niet goed is, en misschien is dat ook zo, maar dat is vaak niet het enige. Jij moet jouw unieke eigen geluid vinden en daarmee naar buiten durven komen.

Ik heb jaren gewerkt met zowel kleine als ook met hele grote bedrijven. Fysieke bedrijven met echte producten en diensten. En daarin heb ik beide kanten gezien: bedrijven die wel de marketing hadden (vaak veel mooie woorden en beloften), maar waarbij die ziel mistte, en bedrijven (mensen) die vooral veel hart en passie hadden, maar niet de marketing om hun passie te ondersteunen. Als je een doorbraak wilt ga je die twee met elkaar verbinden.

Laat je vooral niet gek maken

Bloggen, vloggen, webinars, social media updates, Facebook advertenties, events, linkedIn artikelen, e-mails versturen. Al die uitingen worden dan minder belangrijk want je ontdekt in dat proces vanzelf wat bij jouw past en wat werkt. Ik neem op dit moment zo weinig mogelijk video´s op omdat ik vind dat ik daar niet goed in ben en omdat ik me er niet prettig bij voel. Omarm waar je bent en ga niks doen omdat je denkt dat het moet.

Het is zo makkelijk om jezelf helemaal te verliezen in (online) marketing en social media, alsof dat het enige is wat er voor gaat zorgen dat jouw bedrijf gaat lopen. Doe dit, doe dat. Allemaal afleiding. We leven in een tijd waarin wij worden uitgedaagd om vanuit authenticiteit te ondernemen. En dat betekent dat je je eigen uniciteit gaat uitdragen en jezelf niet gaat forceren. Vervolgens ga je van daaruit op zoek naar hoe je jouw klant het beste kunt helpen bij het oplossing van zijn/haar probleem.

3. Je doet iets wat totaal niet (meer) bij je past.

Ouch! We denken vaak dat dit een probleem is van mensen in loondienst, maar dit komt ook bij ondernemers voor. En het is voor mij enorm herkenbaar. Ik kom uit een gezin met ondernemers en besloot jaren geleden om in te stappen in het familiebedrijf bij mijn vader, nadat ik eerst voor mezelf had gewerkt. Ik kende het vak wel en kon nieuwe dingen ontwikkelen in een turbulente periode van het bedrijf. Het leek een logische stap op dat moment in mijn leven.

Uiteindelijk moest ik concluderen, dat het niet bij me paste, wat ik ten diepste altijd had geweten. Na een paar jaar zat ik er vol in en was ik een belangrijk onderdeel geworden in de groei van het bedrijf (en dat zeg ik niet uit ego). Ondanks de enorme groeikansen die er nog in het verschiet lagen, knaagde het bij me en wist ik dat ik iets anders moet gaan doen. Ik moest eerlijk worden naar mezelf, mijn familie en de medewerkers. Ik wilde verder op een andere manier. Ondanks dat dit geen makkelijke keuze was, ben ik enorm blij en dankbaar dat ik hem heb genomen. En terwijl in mijn zakelijke netwerk een aantal mensen het familiebedrijf van hun ouders overnamen of hun bestaande carrière verder uitbouwde, besloot ik om er uit te stappen om helemaal opnieuw te beginnen.

Uit het keurslijf

Doe jij wat bij je past? Is dit wat je wilt blijven doen? Ook als ondernemer kun je vastzitten in een keurslijf. Dit erkennen en dan op zoek gaan naar wat wel past is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven.

Mijn passie op dit moment is om mijn klanten te begeleiden in datgene te gaan doen wat bij ze past en ook op een MANIER die bij ze past. Daarin integreer ik op unieke wijze de emotionele en psychisch-spirituele kant van het mens-zijn en bedrijfsvoering met marketing en ondernemerschap.

Herken jij je in een van bovenstaande drie redenen en wil je er eens over doorpraten? Ik biedt nu een gratis oriënterend consult aan om te onderzoeken hoe jij de volgende stap kunt zetten en op weg gaat naar een leven waarin het wel stroomt.

Voor meer informatie over mijn halfjaar traject, kijk even op davidpieters.com/doen

Reactie plaatsen