David Pieters

Angst voor verandering

Ieder mens heeft wel ergens angst voor verandering. Dat is logisch en begrijpelijk, maar soms weerhoudt angst ons ook om ons potentieel te leven.

Angst is in de meeste gevallen een onderliggende, verdrongen, niet erkende en vaak onder het tapijt geveegde emotie waar we het liefst met een grote boog omheen gaan. 

Niemand wil graag toegeven dat angst een rol speelt bij beslissingsprocessen, toch is angst een drijfveer achter alles wat we op deze planeet doen. Zet de tv aan en we zien hoe het werkt. Maar dat is daarbuiten. Het gaat natuurlijk om de angst in onszelf.

Gezonde angst zorgt er voor dat je geen stomme dingen doet. Maar angst zorgt er ook voor dat je geen nieuwe stap durft te zetten, of iets niet durft los te laten, ook al dient het je al lang niet meer. 

De angst zit diep in de mens en het is gelinkt aan onze diepste overlevingsmechanismen en vaak ook oude pijn.

De meest waardevolle, mooie en leerzame ervaringen in mijn leven, zijn altijd een gevolg geweest van keuzes die zowel opwinding als angst in me naar boven brachten. Alsof de angst me vertelde: ‘Dat is het. Ga ervoor en ga hier maar even doorheen.’ 

Enjoy the ride…🎢

Als je echte verandering verlangt, dan zal je ook altijd angst voelen voor diezelfde verandering. Oh de paradox en het onbekende…

In ieder mens is een gezonde en natuurlijke mate van angst. Afhankelijk van je design hebben sommige mensen meer of minder angsten in bepaalde levensthema’s. In HD termen zijn angsten verbonden aan onze intuïtie. Als een tweesnijdend zwaard geeft je intuïtie een signaal af, en meestal wordt je daarna direct geconfronteerd met een onderliggende angst.

Om angst te voelen moet je wel in contact staan met je lijf. Mensen die geen angst voelen zijn eigenlijk een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Mensen die vooral gedreven worden door angsten trouwens ook. Maar dat zijn de buitencategorieen, de meest van ons zitten ergens in het midden.

De vraag is: wat zegt je lijf, je gevoel? En welke angst komt er boven?

Je voelt dat je een bepaalde richting op wilt, maar je gedachten zijn bijvoorbeeld vooral gericht op de onzekerheid die het bij je naar boven brengt.

‘Ik doe het toch maar niet, want wat als ik faal?’ Of: ‘Wat als ik de verantwoordelijkheid niet aan kan of de kritiek? Of: ‘Ik houd mijn mond maar want als ik dit zeg of doe, dan verlies ik wellicht mijn verbinding met die persoon.’ En ga zo maar door… 

Carl Jung zei het mooi: ‘waar je angst is, daar is je taak.’ 

Een van de dingen in ons proces van steeds meer als vrije autonome mensen te leven is dat we onszelf bevrijden van onze (oude) angsten. 

Angst stelt ons ook een vraag. Namelijk: kan mijn leven getransformeerd worden als ik door deze angst heen beweeg? Niet geforceerd, zoals je in onze tijd ook veel ziet met allerlei methoden, maar met zachtheid en zelfliefde.

En dat maakt verandering altijd de moeite waard.

Wil jij je eigen potentieel (of dat van je bedrijf of team) verder ontwikkelen en meer inzicht vanuit design? Neem dan gerust even contact met me op!

David

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu