Ik groeide op met Heidelberg machines en de geur van inkt en papier als zoon in een familie van vier generaties boekdrukkers. Mijn overgrootopa drukte verzetskrantjes in de oorlog. Het ‘Woord’ stond in mijn familie altijd centraal. Er was altijd wel discussie over allerlei maatschappelijke thema’s, maar ook rondom interpretaties van de Bijbel. En ook daarin verschillen we binnen de familie tot op de dag van vandaag van mening en inzichten. De drukpers, en nu het internet, staat symbool voor de vrijheid van communicatie en expressie.
Voor mijn vertrek naar het buitenland werkte ik een aantal jaren in het familiebedrijf, wat inmiddels was uitgegroeid tot een commercieel mediabureau. Een overname van het bedrijf ging nooit door. Toch ben ik blij dat ik dat proces heb meegemaakt en heb mogen ervaren wat het is om met mijn vader te werken. We hebben er beiden heel veel van geleerd. Ik moest echter mijn eigen pad verder vervolgen. Achteraf zie ik dat het voor mij veel belangrijker was om ‘de geest van het vrije woord’ in mezelf te realiseren, wat onderdeel was van mijn groeiproces.
Trouw zijn aan jezelf: De basis van communicatie
Oprechte communicatie gaat niet alleen over wat je naar buiten brengt. Het begint bij de vrijheid van denken en voelen, en om jezelf te kunnen zijn en te uiten. Dat begint in eerste instantie dichtbij huis – met de mensen met wie we leven en werken.
De meeste van ons zijn al van jongs af aan beperkt in onze expressie. Wat mag je wel en wat mag je niet zeggen en denken? Deze beperkingen zijn van alle tijden, maar ze bevorderen nooit persoonlijke vrijheid en ontwikkeling. Veel mensen weten eigenlijk niet wat ze echt denken of voelen, en uiteindelijk zijn de meeste van onze woorden en meningen een echo van wat eerder door iemand anders is gesproken.
Oprechte communicatie maakt ontwikkeling en zelfonderzoek mogelijk. Het mechanisme van vrij denken en spreken zet heel veel in beweging – zowel in onszelf als in onze professionele omgevingen. Veel meer dan we beseffen.
Wanneer je om wat voor reden niet kunt communiceren over je gevoelens, gedachten en ideeën, hoe kun je dan effectief leiding geven aan jezelf, laat staan aan anderen? En wanneer je niet vrij bent om te zeggen en denken wat er in je omgaat, raak je dan niet vervreemd van jezelf? Is deze vervreemding niet de oorzaak van veel professionele uitdagingen en burn-outs?
Dit gaat veel verder dan het hebben van een mening. Het raakt de kern van hoe we ons manifesteren in de wereld, beslissingen nemen, en met anderen samenwerken.
De heilige boom
Ik nam eens een podcast op onder een gigantische bodhiboom op Bali. Het zijn heilige bomen en deze boom fascineerde me sinds ik er voor het eerst in mijn ochtendwandeling langs liep. Kun je bomen voelen? Ik weet het niet zeker, maar ik voelde deze boom. Ik heb nog nooit eerder de behoefte gehad om een boom te knuffelen, maar bij het zien en ervaren van deze boom wilde ik iets van deze boom in mij opnemen.
Bomen worden door natuurvolkeren, zoals hier in Bali, gezien als energievelden of batterijen. Ze ontladen en laden energie. De stand van de maan speelt daarin ook een rol.



Groeien tot je volledige potentieel
Wat ik in die boom zag was een ontwikkeling die een krachtige metafoor vormt voor persoonlijke en professionele groei. Die boom die begon als een zaadje, heeft zichzelf volledig tot uitdrukking gebracht in deze wereld. Ik vermoed dat deze boom zijn volledige groeipotentieel benut heeft.
En nu staat die boom daar in zijn grootsheid en volheid, maar ook in zijn nederigheid. De boom zelf is gewoon wat hij is en heeft zijn plek ingenomen in de kringloop van het leven. Indrukwekkend is het wel, want niet alle bomen groeien uit tot zulke hoogtes.
In de Bijbel worden mensen vergeleken met bomen. We kunnen dus iets over onszelf leren van bomen. Wij mensen zijn ook op deze planeet om te groeien en te ontwikkelen en om onszelf tot uitdrukking te brengen. Vrijheid van communicatie is daarin eigenlijk onmisbaar.
Persoonlijk leiderschap vereist echte communicatie
Ik geloof dat onze groeipotentie hand in hand gaat met de mate waarin we onszelf de vrijheid geven om onszelf te zijn en te uiten. Ik zie dat mechanisme in mijn eigen leven aan het werk, en in dat van mijn cliënten.
In Human Design termen zouden we zeggen: je moet je design volgen. Het design van dat zaadje is de potentie om tot die enorme boom uit te groeien. Als ik het even vertaal naar ons leven en hoe ik mezelf ervaar, dan kom ik tot de conclusie dat als ik mezelf niet tot uiting breng, ik mezelf dan geweld aandoe.
Dat is niet wat ik wil. Dan zou ik niet trouw zijn aan mezelf en aan mijn eigen leven. Dan ben ik simpelweg niet vrij. Die boom draagt het meeste bij door te blijven groeien. En in zijn groei draagt hij bij aan het grotere ecosysteem zowel boven als onder de grond.
De impact van communicatie op je organisatie
Authentieke communicatie gaat over jezelf kunnen zijn. Het gaat over de vrijheid ervaren om tot expressie te komen. Om je potentie en je hoogste goed te realiseren. Niet geforceerd, maar als een kanaal wat open gaat.
In Human Design spreken we over ‘channels’ of ‘kanalen’. Kanalen staan voor een energie die een bepaalde expressie geeft aan wie je bent. Ze drukken een kwaliteit uit die zichtbaar wordt in ons leven en werk. Doordat conditioneringen grote invloed op ons hebben, wordt onze authentieke expressie en ‘wie we echt zijn’ vaak onderdrukt.
Het kan een hele klus zijn om te de-conditioneren voordat je die kanalen in jezelf en je werk aan het werk ziet. Ik ervaar het als een licht wat langzaam aan gaat. Dit is waar werkelijke transformatie in persoonlijk leiderschap plaatsvindt.
De cultuur van open communicatie
Authentieke communicatie gedijt in een bepaalde cultuur. Een cultuur wordt bepaald door de omgeving en de omstandigheden. Wat mensen nodig hebben is een cultuur waarin we tot uiting kunnen komen – een cultuur van veiligheid waarin je jezelf kunt zijn en verder kunt ontwikkelen.
Dit begint in onze gezinnen, op school, en in de groepen waar we opgroeien. De basis wordt in onze kindertijd gelegd. Gabor Maté heeft een prachtig boek geschreven met de titel ‘The Myth of Normal’ over trauma, ziekte en genezing in een toxische cultuur. Onze huidige cultuur faciliteert geen gezonde ontwikkeling, stelt hij.
Van familiebedrijven tot organisaties
We zien dit op persoonlijk niveau in families, maar ook in organisaties. Bij hoeveel bedrijven wordt er werkelijk gezegd wat er gezegd moet worden? Tussen leidinggevenden en medewerkers? Tussen collega’s? Over wat ooit gebeurd is en sporen heeft achtergelaten?
Hoeveel wordt er onder het tapijt geveegd? Uit de angst voor waar dat toe leidt? In hoeveel professionele relaties worden de belangrijkste zaken niet uitgesproken? Zijn er spanningen die hoog oplopen, maar geen resolutie?
We passen ons aan voor de vrede en voor zelfbehoud maar er is ook een enorm onvermogen om onszelf authentiek te uiten en te laten zien. Dat is het trieste verhaal van veel bedrijven en organisaties waar dingen mis gaan. Dat is ook waarom transformatie zo’n lange weg is.
De moed om echt te communiceren
Het pad naar authentieke communicatie vereist vooral een dosis moed. Moed om een pad te gaan waarin je jezelf en je vrijheid gaat ervaren. Om dan te ontdekken wat er door jou heen naar buiten wil komen.
Bij mij is het nu deze tekst en deze woorden, en ik zie ook waarom dit in mijn leven past om juist dit op deze manier op te schrijven. Het voelt voor mij kloppend en persoonlijk. Waar het om gaat is dat we tot die expressie, die er op allerlei manieren uit kan zien, kunnen komen.
Woorden die creëren
Woorden hebben creatiekracht. Met onze expressie en onze woorden creëren we ook onze realiteit en het leven waar we ten diepste naar verlangen. Ik zie authentieke communicatie daarom ook als het begin van een vrij leven, zowel persoonlijk als professioneel.
Heb je wel eens je diepste verlangens en dromen met iemand gedeeld? Ook dat kan heel spannend zijn. Omdat het kwetsbaar is en iets over jezelf laat zien.
Ik ontdekte in mijn eigen proces dat authentieke communicatie, ten eerste richting de mensen in mijn leven, de voedingsbodem was om ook op andere vlakken meer mezelf te laten zien en me te uiten. Het werkt bevrijdend, niet alleen in mijn persoonlijke leven maar ook in mijn professionele ontwikkeling.
Concrete stappen naar meer authentieke communicatie
Op basis van mijn ervaring met cliënten, zie ik deze praktische stappen als waardevol:
- Begin met zelfreflectie: Neem tijd om te herkennen waar je jezelf beperkt in je communicatie.
- Start klein: Begin met authentiekere communicatie in een veilige omgeving voordat je grote professionele situaties aangaat.
- Herken je fysieke signalen: Let op lichamelijke reacties wanneer je niet authentiek communiceert – spanning, ongemak, en andere signalen vertellen je veel.
- Leer je Human Design kennen: Inzicht in je persoonlijke design kan je helpen begrijpen hoe je natuurlijke communicatiestijl eruitziet.
- Creëer veiligheid voor anderen: Als leider, creëer ruimtes waar anderen zich ook vrij voelen om authentiek te communiceren.
Persoonlijke begeleiding bij authentieke communicatie
Ik wens ons allemaal toe dat we die unieke expressie van onszelf en dat leven waarvoor we bedoeld zijn, mogen vinden en leven. Zowel persoonlijk als professioneel.
Heb je het verlangen om actief te werken aan meer authentieke communicatie? Wil je groeien in je persoonlijke en professionele expressie? Ik werk met professionals en ondernemers die hun potentieel willen ontwikkelen en begeleiding zoeken bij hun persoonlijke groei. Mijn één-op-één coaching tijdens retraites op Bali biedt een transformerende ervaring waarin we diep kunnen duiken in jouw authentieke expressie en communicatie.
David Pieters begeleidt professionals en ondernemers bij het ontwikkelen van hun authenticiteit en persoonlijk leiderschap. Met zijn unieke combinatie van ervaring in het familiebedrijf en diepgaande kennis van Human Design, helpt hij cliënten om hun authentieke stem te vinden en te benutten. Zijn persoonlijke retraites op Bali bieden een transformerende ervaring in een inspirerende omgeving.
