Bewustzijnsontwikkeling heeft als doel om jezelf echt diep te leren kennen en doorgronden, want fundamenteel inzicht in jezelf is de basis van wezenlijke persoonlijke groei en transformatie. Het gaat ook over wat er in de onderstroom in jezelf speelt. Als je het onbewuste bewust kunt maken, dan verandert je werkelijkheid.
Het is niet zo moeilijk om iemand te vinden die iets voor je kan oplossen tegenwoordig. Een timmerman die iets aan je huis komt doen, een automonteur die je auto onderhouden kan. En ook als er iets met je lichaam aan de hand is, kun je makkelijk een specialist vinden. Een tandarts, diëtist, sportcoach of fysiotherapeut.
Wat moeilijker is, is om iemand te vinden om aan iets te werken wat onzichtbaar is. Iets in jezelf waar je niet direct grip op hebt. Vaak is dat dan ook onzichtbaar voor de buitenwereld, omdat je het niet laat zien of niet kunt laten zien. Omdat dat vaak niet veilig voelt. Maar het is er wel. Dat zijn de thema’s in je leven waar je met weinig mensen over praat. Omdat niet iedereen ze begrijpt en je het zelf vaak ook niet goed weet. Het kunnen heftige thema’s zijn, maar dat hoeft niet. Het zijn gewoon je thema’s in deze incarnatie.
Het innerlijke landschap verkennen
Maar je moet er wel wat mee. Voor jezelf. Want zelfs al heeft niemand er last van, het kan zijn dat je zelf door lastige periodes gaat waar je geen zicht hebt op wat er in je gebeurt. En dat hoeft niet. Er zijn mensen die die binnenwereld heel goed kennen en je daarin wegwijs kunnen maken. Omdat ze zich al een leven lang in dat landschap in zichzelf verdiepen. Veel mensen hebben dat innerlijke landschap nog nooit verkend. In feite gaat het over alles in jezelf wat je voelt, denkt en innerlijk ervaart, waaronder ook de dingen die je niet begrijpt. Al het moois en al het lelijks. Er zijn altijd mensen geweest die deze binnenwerelden hebben verkend. Bij zichzelf en bij anderen. om de psyche, de emoties en andere mysteriën en krachten die op en in ons inwerken, te verkennen.
De wereld als spiegel
Het innerlijke landschap is complexer en afwisselender dan het zichtbare landschap om je heen. En je kunt erheen reizen. Eigenlijk ben je er altijd al. Het heeft te maken met een manier van kijken naar jezelf en de wereld, je perceptie. En met voelen. En de verbinding leggen tussen jouw innerlijke gesteldheid, en dat van de buitenwereld. Die twee zijn namelijk op elkaar afgestemd. Alles wat jij in je binnenwereld en onderstroom meemaakt, zul je ergens in je buitenwereld terug zien. En omgedraaid.
Vaak snappen mensen niet hoe het kan dat ze iets meemaken, waarom iets hen overkomt, zowel het goede als het ‘niet zo goede’ of waarom ze een bepaald persoon ontmoet hebben waar ze veel liefde voor voelen alsof alles maar toeval is. Maar in deze wereld is alles met elkaar verbonden. Dat is het uitgangspunt van alle oude natuurvolkeren en mystieke scholen. Het ‘probleem’ van de ontwikkelde mens is dat we het niet zien en het vaak ook niet begrijpen. Maar dat komt omdat we dat nooit echt geleerd hebben.
Hoe leer je kijken?
Hoe leer je kijken? Dat is nogal een grote vraag. Wie leert je hoe je moet kijken en waarnaar je moet kijken en vooral hoe je reageert op wat je ziet? Oftewel, hoe je jouw wereld en ervaringen moet bekijken en interpreteren? En waarom dat belangrijk is. Namelijk voor je eigen ontwikkeling als ziel. En wie helpt je wegwijs in je eigen innerlijke landschap? Ook toen je kind was? Vrijwel niemand. Als je niet weet hoe je dat moet navigeren, dan kan je als het ware verdwalen in je eigen binnenwereld of gewoonweg verwarring ervaren. Dit gebeurt bij ons allemaal in meer of mindere mate.
Terug naar de bron
Er waren altijd mensen die wel de weg kenden. Ze wezen de mensheid altijd terug naar de bron. Terug naar de eigen kern. “Wie ben je?” vroegen ze, “weet je wel wie je bent? Of ben je het vergeten?” En dan zeiden ze dat de mens een goddelijke oorsprong heeft en dan wezen ze ook op de verbinding van de mens met de natuurlijke wereld. En wanneer mensen dat gaan zien en ervaren, dan beïnvloedt het hoe ze leven. Ze maken andere keuzes en ze leven ook niet meer alleen voor zichzelf. Het zijn doorgaan gewone mensen zoals jij en ik. Maar ze hadden wel iets begrepen. Iets over het leven. En zo waren er altijd groepjes mensen die elkaar de weg terug naar huis wezen.
Thema’s identificeren
Al mijn hele leven bestudeer ik godsdiensten en verhalen en het mystieke. Omdat de verhalen iets vertellen over onszelf. Het is een middel om onszelf te leren kennen. Dat leren kennen van jezelf, dus van alles wat er IN je omgaat en wat je voelt, is een groot onderdeel van wat we je zielenpad noemen. Het gaat namelijk over alle thema’s in je leven die er onder de oppervlakte spelen. Die alleen jij van jezelf kent. En misschien nog enkele andere mensen. En misschien ken je ze zelf nog niet eens omdat je ze nog nooit geïdentificeerd hebt. Maar vaak zijn het wel de thema’s die je de grootste leerschool bieden. Als je er onbewust in zit kunnen ze ook een grote negatieve impact op je leven hebben, en dan vooral op je relaties. Denk aan familie, geliefde, kinderen en close vrienden.
Het herkennen van deze thema’s kan je helpen om een enorme sprong voorwaarts te maken in je bewustwording. En dat is waarvoor je hier gekomen bent, onder andere. Met een hoger bewustzijn ontdek je hoe je anders naar de dingen kunt kijken. Je verandert je eigen perceptie als het ware. En in feite gooi je daarmee de deuren naar creativiteit weer open. En als je anders gaat kijken, dan ga je ook anders voelen. Dat is mooi meegenomen want daaruit komt de grootste verandering.
De scale of consciousness
Eigenlijk pellen we steeds een laagje af tot we steeds meer tot de kern komen. Tot de kern van wie je bent. Al die fluff van de buitenkant laten we weg. Je mag gewoon jezelf zijn. In die ontspanning kun je komen en kun je ook de schaamte die ieder mens meebrengt in deze incarnatie transformeren. Want onder het niet jezelf zijn, zit namelijk de schaamte om wel jezelf te zijn. Schaamte is op de ‘scale of consciousness’ die psychiater Dr. David R. Hawkins ontwikkeld heeft, de laagste vibratie: twintig van duizend. Met duizend de hoogste vibratie van pure goddelijke liefde en dus verlichting. Hij schrijft hierover in zijn NY times bestseller power vs force.
Ook de ‘vader’ van innerlijk Kind werk, John Bradshaw komt tot de conclusie dat fundamentele schaamte de oorzaak is van veel van ons disfunctioneren. In zijn boek ‘healing the shame that binds you’ noemt hij dit ‘toxic shame.’ Het is de overtuiging dat je ten diepste niet ‘oke’ bent. (zie ook het boek ‘Ik ben oke, jij bent oke, van J. Harris )
Maar de schaamte is waar we mee moeten dealen. En die zit heel diep in ieder mens. We doen van alles om bij die schaamte weg te blijven. Die schaamte die gepaard gaat met jezelf zijn. Het is vrij bizar eigenlijk, maar het is wat het is. En dus, om die schaamte maar niet te voelen, blijf ik in delen niet trouw aan mezelf. Ben ik aan het pleasen, ben ik bazig of laat ik mensen over me heen lopen. Dus om dat te veranderen zul je ook naar die schaamte toe moeten. Dat voelt niet fijn want daar zit van alles. Maar dat voelen is de enige manier om wel jezelf te voelen en dus om vanuit je hart te leven.
Mannen en zelfliefde
Maar eigenlijk is het enige echte remedie zelfliefde. Zelfliefde ja. Zo’n new age zweverig woord.
Maar niets is minder waar. Vooral mannen zouden wel wat meer zelfliefde kunnen gebruiken. Want als je iets meer zelfliefde hebt, dan wordt je leven anders. Ik wil niet gelijk zeggen dat je dan voortaan een geweldig leven hebt, maar het maakt het wel makkelijker om dat te ervaren. Dan is dat dichterbij dan je denkt.
Zelfliefde komt ook steeds terug in die verhalen. Soms gaat dat helemaal mis, dan slaat het door naar egoïsme en narcisme, of juist naar zelfhaat en destructie. En in al die uitersten leren we onszelf kennen. In alles wat we doormaken vinden we delen van onszelf terug en leggen we delen van onszelf af. En hoe dieper je gaat, hoe meer je er achter komt dat eigenlijk alleen de liefde telt. Dat is heel wonderlijk dat we daar altijd uit komen.
Liefde heeft een veel hogere vibratie dan schaamte. Het voert te ver om uit te leggen hoe die scale of consciousness werkt en hoe je je vibratie kunt verhogen. Maar eigenlijk is het een heel praktisch verhaal. Je hoeft er niet voor te mediteren of een gebedje voor op te zeggen. Liefde is een skill die je kunt oefenen. Namelijk door het uit te delen. Ieder mens heeft een unlimited supply. Dus als je begint met geven, met hele kleine gebaren, dan laat je de liefde stromen.
Lichtwezens
Een keer werd ik bezocht door lichtwezens toen ik op bed lag. Ze zeiden tegen me: we are healing the world through loving kindness. En ze lieten me zien en voelen, want ik voelde het in mijn lichaam, dat liefde de hoogste kracht is. Liefde is genezend voor het hart en voor de ziel, maar ook voor het lichaam. En ze zeiden me dat als ik een probleem had in mijn leven, dat ik dat probleem dan met liefde en vriendelijkheid moest benaderen. En ik heb dat gelijk geoefend en die avond nog veranderde er iets wat voor mij heel belangrijk was. En het werkte omdat ik het ook voelde. Ik voelde de liefde, het had niks met mijn gedachten te maken.
Dus het is een hele reis die we maken, die binnenreis. Je komt meestal jezelf wel tegen. Een deel van jezelf wat je ontkent had of buitengesloten. Iets wat je voorheen niet wilde zien maar nu kan je er niet meer omheen. Al dat soort dingen. En dan heb je weer die zelfliefde nodig. Om jezelf te dragen, want innerlijk reizen is voor dappere mensen.
Daarom is het fijn om die reis met iemand anders te maken. Iemand die ook naar binnen kijkt en die daar vertrouwd mee is. Want je kunt heel lang in je hoofd blijven malen, maar daar schiet je niks mee op.
De kernzaken
Dus wat we doen is dat we die patronen gaan onderzoeken. En die patronen leiden ons naar de kernzaken. Dat is waar we op uit zijn. Om daar heel veel zelfliefde naar binnen te gieten.
En van daaruit ga je dan zien dat er heel veel verandert in je leven. Dat is de magie die dan ontstaat en die je dan ook weer kunt doorgeven aan anderen.
Meer weten of een kennismakingsgesprek aanvragen? Dat kan door me te mailen.
Lees op mijn blog
Of luister naar mijn Podcast op iTunes, spotify of Soundcloud