Weet je dat de antwoorden er altijd zijn?

Je wilt een stap verder komen in je persoonlijke groei door aan jezelf te werken. Je hebt wellicht vragen of loopt tegen thema’s aan in je leven. Je mindset, je gedachten en je emoties of gevoelens. Je wilt inzicht in jezelf maar je weet niet goed waar je moet beginnen… 

Ik hoorde eens de volgende woorden: 

“Weet je dat de antwoorden er altijd zijn, maar dat je je er niet van bewust bent? Weet je dat, David?” Ik vond het wonderlijk omdat het zomaar uit het niets kwam. 

“Geloof je dat er een antwoord is op je vragen? Want als je weet dat het antwoord er is, dan stop je met vragen toch?

Elk drama en elke zoektocht begint met een vraag. Waarom gebeurt dit in mijn leven? Wie is hier de schuldige? Waarom ben ik niet goed genoeg enzovoorts.

Kun je stoppen het leven in twijfel te trekken en kun je vertrouwen?

Laat je leven gebeuren. Forceer niet. Observeer jezelf en observeer je leven. Het gebeurt.”

Alles wat natuurlijk is, is gemakkelijk.
Dus waarom sta je jezelf zo vaak niet toe?

Waarom sta je jezelf zo vaak niet toe? 

Het was tijdens de pandemie op een verlaten strand op Bali dat ik deze woorden hoorde. Het is de stem die ik vaker hoor op onverwachte momenten en soms in dromen. Ik had een roerige tijd acher de rug. Mijn leven was drastisch veranderd ten opzichte van een aantal jaren daarvoor. En toen kwamen ook de beproevingen en de zware lessen. De tegenvallers en de twijfel. Ik denk dat we allemaal die momenten kennen. 

Er is een aspect van jezelf of je psyche wat voortdurend met je wil communiceren. We noemen dat vaak je Ziel, je ware Zelf, of God. Alleen hebben we niet geleerd om ons af te stemmen en om te luisteren. We zien de signalen niet, we horen de woorden niet. We zijn afgestemd op de buitenwereld en we zijn eigenlijk vergeten dat er uberhaubt nog iets meer is dan de stem van onze eigen gedachten. Dat is die hogere intelligentie. Dat is een hoger deel van onszelf wat onze ratio voorbij gaat. We zijn juist in plaats daarvan naar de stem van de mind gaan luisteren en dat ook gaan geloven. 

Veel mannen en vrouwen voelen de druk om iets te worden in deze wereld. Iets bereiken, bewijzen, vergelijken enz.  We zoeken zekerheid en veiligheid. Door hard werken of pleasen. Door gebrek aan grenzen. Dan is er die stem die alles wegberedeneert. Die dingen wegwuift. Onder het tapijt veegt en weer door gaat. 

En dan zijn er nog je trauma’s en je onbewuste overlevingsmechanismen. Je moet iets volhouden of waarmaken. Verwachtingen waar je aan moet voldoen. Verantwoordelijkheden. Stemmen van de twijfel en de angst. De vragen en de zelfkritiek. 

Alles wat natuurlijk is, is gemakkelijk.
Dus waarom sta je jezelf zo vaak niet toe?

Je wilt aan jezelf 'werken'

Aan jezelf werken klinkt alsof er iets mis is met je. Maar daar gaat het niet om. Je kan aan jezelf werken zonder tot de conclusie te komen dat er iets mis is met je. 

Je voelt dat je balans mist of je wilt dingen veranderen in je leven. Dat uit zich op allerlei situaties en ervaringen in je leven. In twijfel en vragen over je carriere, je relaties, je gezin. Je onrust drijft je om op zoek te gaan. 

In die ontwikkeling kan ik je ondersteunen. Ook ik ken het zoeken en de twijfel. De hoopvolle verwachting van iets nieuws en de nieuwe energie die wil stromen.  Ik weeet wat het is om het oude achter me te laten en op weg te gaan naar iets nieuws. Dat is een prachtige reis die voor je ligt waarbij het fijn kan zijn om daar een buitenstaander in toe te laten. 

Je eigen zoektocht raakt altijd praktische thema’s. Carriere, relaties, geld, familie, kinderen en je plek in het leven. Met al die thema’s gaan we aan het werk. 

Het Menu