David Pieters

De reis van de held en spirituele ontwikkeling

Is er meer in het leven? 

De reis van de held is jouw weg van spirituele groei en ontwikkeling.

Als je klaar bent om jezelf de vraag te stellen of er meer in het leven is dan wat je tot nu toe ervaren hebt en ook bereid bent om op zoek te gaan naar een antwoord, dan ben je klaar om op een bijzondere ontdekkingstocht te gaan. Deze ontdekkingstocht noemen we ook wel de ‘heldenreis’ en kun je ook zien als een spiritueel ontwakings- en ontwikkelingsproces.

Deze zogenaamde ‘hero’s journey’ kent iedereen door de verhalen en belevenissen die hoofdpersonen maken in bekende films, waarvan Star Wars het meest bekend is. Het verhaal van Luke Skkywalker, is gebaseerd op deze mythologische held, die in ons allemaal huist. Gaandeweg mijn eigen levensreis zag ik hetzelfde patroon terug door gebeurtenissen in mijn leven en hoe dit mijn leven zowel innerlijk als uiterlijk veranderde.

Ik heb dit artikel geschreven zodat je bij jezelf kunt nagaan waar jij bent op je heldenreis. Misschien sta je aan het begin van een groot avontuur, misschien ben je al onderweg en sta je voor grote uitdagingen of kom je jezelf hard tegen. Wellicht ben je al wat verder op je pad en vraag je je af hoe je, wat je ontdekt en geleerd hebt in je leven, kunt gaan delen met de wereld. Het kan zijn dat je in je leven meerdere keren deze heldenreis doorloopt, telkens in een ander soort levensgebied. Hoe deze heldenreis eruit ziet is voor iedereen anders, maar het gaat altijd in de kern over een innerlijke transformatie doordat je door het leven oog in oog komt te staan met je eigen schaduw en je eigen innerlijke demonen.

De heldenreis in het kort

De meeste mensen zijn vooral bezig met de vraag hoe ze hun leven aan de buitenkant kunnen veranderen, zonder dat ze daarbij kijken naar de energetische onderliggende patronen in hun leven. Dat kan de reden zijn waarom je voelt dat je nog niet verder komt. Omdat je nog niet naar de onderliggende lagen hebt gekeken en ze wellicht ook niet eens ziet. Deze innerlijke energetische patronen liggen aan de basis van hoe je je voelt, en hoe je je leven, vaak onbewust, vorm geeft. Het is ook de laag waar diepe transformatie plaatsvindt en plaats moet vinden.

In ieder van ons zit een spanningsveld tussen aan de ene kant onze aangepaste en geconditioneerde persoonlijkheid en het ego, en aan de andere kant je authentieke en ware zelf. De heldenreis is een reis die je aflegt waardoor je steeds meer vanuit je unieke en authentieke zelf gaat leven. Onderweg leg je af wat je niet meer bent en wat je niet meer dient.

In de kern gaat de heldenreis over je innerlijke en spirituele ontwikkeling. 

Het gaat over spirituele rijping en volwassen worden, over je plek innemen, je kracht vinden, maar ook over het volgen van je hart en contact maken met je diepere weten. Daarnaast gaat het over het vinden van vreugde, liefde, avontuur en zin in het leven. 

De heldenreis is vooral een proces. Dit brengt je, door allerlei beproevingen heen, terug naar je ware essentie en in alignment met je hoogste goed. Tijdens die reis krijg je antwoorden en inzichten over waar jouw leven over gaat en de thema’s die je hebt uit te werken. Door de heldenreis af te leggen leer je jezelf kennen.

De reis van de ziel

Ieder mens kan deze innerlijke reis van de held gaan doorlopen OF doorloopt het patroon al zonder er zelf bewust van te zijn. Je zou het ook de reis van de ziel kunnen noemen. Het is een reis voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Wie je ook bent, wat je ook gedaan of meegemaakt hebt: ieder mens kan een held worden in zijn eigen levensverhaal. Helden worden niet geboren als helden, het zijn vaak degene die denken dat ze niet belangrijk zijn, de bangen, de twijfelaars en de ongelovigen. Kortom, het zijn gewone mensen zoals jij en ik.

De Thema’s

De heldenreis is een weg die je aflegt die te maken heeft met de levensthema’s waarmee jij in deze incarnatie mee te maken krijgt. Je komt deze thema’s tegen als je grootste hindernissen en obstakels in de vorm van je angsten, onzekerheden, afwijzing, pijnen, trauma’s, onderdrukte verlangens enzovoorts. Kortom: alles wat in de energetische onderlagen aanwezig is. Dit speelt zich met name af in je (familie) relatie (s), maar manifesteert zich in feite op alle levensgebieden.

Door de heldenreis aan te gaan, kom je deze thema’s onder ogen om ze te overwinnen en te helen. Dat is wat je de held maakt van je eigen verhaal. Ieder mens, niemand uitgezonderd, zal in zijn leven op enig gebied de kans krijgen om deze heldenreis te doorlopen. Als de tijd rijp is, zul je een roep voelen. Een innerlijk weten dat er iets gaat, of moet gebeuren. Dat er iets moet of zal veranderen. Vaak in zowel je binnenwereld alsook in je buitenwereld. Dit is waar je voor gekomen bent als ziel. Om deze ontwikkeling door te maken, hoe confronterend het soms ook kan zijn. Dit is waar jouw leven over gaat. 

Waarom is dit belangrijk?

In mijn eigen ontwakingsproces ontdekte ik de dezelfde patronen die overeenkwamen met wat ik ontdekte over de heldenreis. Sommige fases van de reis zijn verwarrend, donker en confronterend. Andere momenten zijn pure vreugde en geluk. Maar een heldenreis is geen kattepis, het is geen vakantie of weekendje ‘aan jezelf werken’. De heldenreis raakt alles in je leven omdat het over de kern gaat van wie je bent. Voor mij was het heel helpend om te kunnen identificeren en begrijpen wat er in mij gebeurde. En waar het goed voor was. Hierdoor kreeg ik meer richting en kan ik de uitdagingen waar ik voor kom te staan begrijpen en een plek geven. 

Het oerverhaal en ons ontwaken

Schrijver en hoogleraar mythologie Joseph Campbell bestudeerde mythen, verhalen en legenden van over de hele wereld en kwam daarbij steeds dezelfde patronen tegen. 

Hij ontdekte dat er in al die verschillende verhalen bepaalde overeenkomsten waren. Dat er als het ware één groot oerverhaal is met archetypische patronen, zinnebeeldig uitgebeeld door de mythes als de reis van de held. De reis is een blauwdruk voor een spiritueel ontwakingsproces.

Alle verhalen gaan in de kern over het ontdekken wie je bent en over leven vanuit je ware essentie. Wie ben je eigenlijk en wat kom je hier doen? Dat soort vragen zijn de drijvende motor die deze reis initieert. 

De Hero’s journey gaan?

Wanneer je te lang in je veilige comfortzone blijft, dan krijg je vroeg of laat een oproep om die te verlaten. Door een gebeurtenis, een (ongewenste) ontmoeting of je wordt “geroepen” door een weggestopt verlangen. 

Ook kan het zijn dat je je ongelukkig voelt in een situatie die je ‘veilig’ lijkt, maar waarin je bent terechtgekomen om tegemoet te komen aan wensen van anderen of door je eigen angst. Een angst om je bekende omgeving te verlaten. Als je gehoor geeft aan die oproep, dan begint de reis van de held. Het markeert een begin van een overgangsperiode in je leven. Je verlaat het bekende en waagt de sprong naar het onbekende.  

Dit is de reis van de held. Het is een spirituele reis. Een groeiproces, een volwassen worden en een weg naar het leven van je eigenheid.

Wat gebeurt er in de praktijk?

De reis kan bijvoorbeeld beginnen met een bepaalde gebeurtenis die je overkomt, zoals een sterven, een ziekte, faillissement, burn-out of een ongeluk. Het kan ook een gevoel zijn dat er meer is, dat je iets mist of een ontmoeting hebt met iemand waardoor je leven op zijn kop staat. Je vraagt je af of dit alles is waar je leven over gaat, of het zin heeft en hoeveel van wat je doet en denkt voortkomt uit wie je echt bent? Je voelt je wellicht ook vervreemd van jezelf en van je leven.

Als de tijd is gekomen dan kom je voor een keuze te staan. Het is aan jou om daar ja tegen te zeggen en het innerlijke proces wat daarmee gepaard gaat met jezelf aan te gaan. Ieder mens heeft de keuze. Luister je naar de roep van je ziel? Of laat je je tegenhouden door angst? Gelukkig is er op iedere fase van de reis iemand die jou op dit innerlijke pad kan begeleiden.

Kiezen om het avontuur aan te gaan

Volgens de mythologie zal de held een bewuste keuze moeten maken om het avontuur met zichzelf aan te gaan. Telkens opnieuw zal hij of zij ja moeten zeggen tegen de volgende fase. Vaak is dit door iets in je leven in de ogen te kijken in plaats van het te vermijden.

De ring koos Frodo, maar Frodo koos er evengoed voor om de missie, die via de ring tot hem kwam, aan te gaan. De Lord of the Rings is in wezen het heldenverhaal van de onschuldige Frodo, die de wijde wereld intrekt, het avontuur tegemoet gaat en een ontwikkelingsproces aangaat met zichzelf. 

Als je de heldenreis met jezelf aangaat, dan sta je aan de vooravond van de transformatie die je diep van binnen verlangt. Er hoeft niks geforceerd te worden. Je innerlijke leven is bepalend voor wat er in jouw fysieke leven gebeurt. Het is op die innerlijke lagen waarop je leven transformeert en waardoor de grootste ommekeer in je leven plaatsvindt. 

In feite moet jij als de held ontdekken wie je echt bent, je kleine denken afleggen, leren vertrouwen op de kracht van iets wat groter is dan jezelf voorbij wie je denkt te zijn. Ook ga je ontdekken waarom je hier bent. We noemen het een heldenreis omdat je onderweg allerlei beproevingen en tegenstanders op je pad krijgt die je onder ogen komt. Het zijn de confrontaties met je eigen diepste pijnen, angsten, twijfels, trots en ongeloof. Het doel van deze reis is dat je deze gaat transformeren.

In dit proces kom je je valse karakterstructuren onder ogen. En je ontdekt, onder al die oude lagen wie je werkelijk bent. Het gaat over je ware essentie en identiteit. Over dat je jezelf in heelheid gaat ontvangen en liefhebben. Dit zal je vrijzetten om vanuit je ware essentie te leven. 

Je vreugde volgen

De leidraad voor je eigen heldenreis is het volgen van je vreugde. Mijn leraar en mentor leerde me dat je altijd moet volgen waar je vreugde voelt. ‘Joy is the witness of truth’, zei hij. Joseph Campbel zegt simpelweg: follow your bliss.

“Wanneer je de moed hebt gehoor te geven aan je roeping, dan opent het leven zich. Wanneer je je ‘bliss’ volgt – dat wat je diep raakt en waarvan je het gevoel hebt dat het je leven is – dan gaan er deuren voor je open”. (J. Campbell)

David Pieters


In mijn Podcast (Soundcloud, Spotify, Apple, deel ik over deze reis naar een leven vanuit je ware Zelf en over spiritualiteit, bewustzijn en een nieuwe manier van leven.

Meer over mij.

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu