David Pieters

De rol spelen die bij je past (over de HD profielen)

Ik heb in Human Design een zogenaamd 2/5 profiel, de kluizenaar en de ketter, waar ik zo nog op terug kom. Iedereen heeft een eigen design, een blauwdruk van wie je bent en ook wat je ware potentie is tijdens je leven op aarde.

De meeste van ons leven niet naar ons design. Dat klinkt triest en wellicht is dat het ook. Maar laten we het niet te zwaar maken. 😂😉

Deze wereld zit vol van de ‘not-self’, van het niet-zichzelf zijn, individueel en ook collectief, dus daar hebben we allemaal een graantje van meegepikt.

In feite komt het erop neer dat we allemaal geprogrammeerd, geconditioneerd en op allerlei manieren aangepast zijn en daarbij verwijderd zijn van ons ware Zelf of onze essentie. Je kan er heel veel woorden aan vuilmaken maar het dekt voor een groot deel de lading.

Van jongs af aan

In onze tijd zie je steeds vaker de oproep tot conformisme. Vooral op maatschappelijk en politiek vlak. Dat begint al heel jong. Er is een bepaalde geaccepteerde werkelijkheid en daar moet je eigenlijk aan voldoen of het mee eens zijn. Vanaf jonge leeftijd wordt van een kind verwacht dat het zich aanpast aan de omgeving of aan hoe men wil dat het is en wat het denkt en gelooft. En nu kan een beetje socialisering zeker geen kwaad, omdat het helpend is in de omgang, maar laten we de creativiteit die uit ieder mens en vooral kinderen voortkomt niet de kop in slaan met regels en structuren en onze vooringenomen overtuigingen. Laten we begeleiders zijn van hun proces, niet het proces overnemen. En laten we onze kinderen leren dat emoties en gevoelens welkom zijn. Dat laatste kan alleen als we ook met onze eigen emoties en gevoelens in verbinding staan en compassie hebben voor het kind in onszelf, wat zelf ook zo vaak de verbinding is kwijtgeraakt.

Human Design is voor kinderen, want vroeg geleerd oud gedaan. Maar laten we ook als volwassenen, de weg van authenticiteit gaan en conditioneringen afleggen. Het kennen van je eigen design kan daarbij een waardevol hulpmiddel zijn.

De jas die je aantrekt

De profielen in Human Design, (je design kun je gratis opzoeken), zeggen iets over de jas die je in dit leven draagt. Dit aspect van het Human Design systeem is gebaseerd op de zes lijnen uit de Chinese I Tjing (Het boek der verandering). In deze context zeggen ze iets over hoe je design ingekleurd wordt en over de rol die je het beste past.

Mijn ‘profiel’ is een 2/5 en dat is de kluizenaar (de 2e lijn) en de ketter (de 5e lijn). Een kluizenaar, die in mijn geval graag alleen op een berg zit om alles daar beneden te overzien, en een ketter dus, die niet anders kan, dan buiten de box denken en daarvoor soms verketterd wordt, maar ook verandering brengt. Aha, dus dat is wat ik voelde, maar waar ik me zo vaak niet bewust van was? Hoe werken deze energieen in mij en onder welke voorwaarden komen ze echt tot hun recht of werken ze tegen me? Ik noem dit als voorbeeld om het proces inzichtelijk te maken. En er is een hele beschrijving die op alle ins en outs ingaat van een specifiek design en profiel.

En dan begint een interessante reis naar het ontdekken of datgene wat in dat design staat, waar profiel slechts een (wel belangrijk) onderdeel van is, inderdaad betrekking heeft tot jou. Het is dus altijd een praktische weg, een ontdekking van wie je bent en hoe je in elkaar zit. En natuurlijk ook waar je nog NIET jezelf bent en waar je natuurlijke gaven en talenten en je potentie nog begraven liggen onder allerlei lagen.

Wanneer mensen zichzelf beter willen leren kennen en willen weten wat hun precies drijft, waar hun talenten of potentie ligt en hoe ze bijvoorbeeld richting kunnen vinden, of vanuit echte innerlijke kracht kunnen leven, dan is het een prachtige tool die je de weg kan laten zien.

De wetenschap van differentiatie

Ken uzelf, staat in Delhpi in steen gehouwen. Dat is toch waar het hier in deze wereld op neerkomt. Want als we onszelf niet kennen, dan raken we verder van huis verwijderd. Human Design laat de grote verschillen tussen mensen zien. De differentiatie en de uniekheid. En dat zorgt ervoor, dat je jezelf en anderen op een andere manier gaat bekijken. Je verwacht niet meer, dat die ander zoals jij moet zijn of zoals jou moet doen, of iets voor jou moet betekenen. Je hoopt niet meer, dat je zelf iemand anders was of dat een ander iemand anders was. Je meet of vergelijkt jezelf ook niet meer aan een ander of wat dan ook. Je gaat als het goed is, meer van jezelf en de grote verscheidenheid van het leven en mensen, houden. Want het leven blijft een boeiend schouwspel. En ondanks de enorme veranderingen die op ons afkomen, is het beste wat je kunt doen, je innerlijke strategie en autoriteit volgen. Ieder design krijgt een eigen strategie en autoriteit om mee te oefenen. ‘Follow your strategy en authority’, zeggen wij tegen elkaar. ‘Jij weet wel wat je te doen staat.’ En als je twijfelt, dan mag je wachten. The world can wait. Want ook wachten, is een kwaliteit die we door conditioneringen zijn kwijtgeraakt.

Wat je ziet is niet altijd je eigen perspectief

Iedereen heeft ook zijn unieke perspectief op het leven. Je perspectief is wat je ziet. En wat alleen jij kan zien. Omdat jij jij bent. In de ‘not-self’ zien mensen niet vanuit zichzelf, maar wat hen voorgeprogrammeerd is. De eenheidsworst. Veel mensen zijn nog onbewust van wat ze hier in hun leven eigenlijk komen doen en wat ze moeten zien. Maar hoe meer je in je design gaat leven, hoe meer je je eigen uniekheid zult gaan ervaren. En wanneer je dan jouw unieke perspectief gaat delen (want het is bedoeld voor de ander) leer je ook jezelf steeds meer aanvaarden. Kun je jezelf aanvaarden zoals je echt bent? Tevoorschijn komen, hoorbaar en zichtbaar worden als jezelf? In het klein of groot, dat maakt niet uit. Het is een belangrijke vraag. Kan ik mezelf aanvaarden en met mezelf leven? Leef ik trouw aan wie ik in wezen ben, of laat ik mij nog tegenhouden, maak ik me kleiner of groter enz.

In mijn geval, als een 5 lijn, betekent dat dus onder andere dat ik mezelf aanvaard inclusief het perspectief van de ketter in mij. Ik heb er lang tegen gevochten. Me aangepast, en me stil gehouden. Dus de aanvaarding van wat het betekent om verketterd te worden is iets wat ik heb leren accepteren. Het is onderdeel van de uiterlijke rol die ik hier te spelen heb. Er is nog heel veel meer te zeggen over de vijfde lijn en alle aspecten daarvan en gelukkig zijn er ook kwaliteiten en voordelen aan het ketter-schap. 😉 De ketters onder ons kunnen dat wel beamen.

Iedereen heeft zo zijn eigen verzoeningswerk te doen met delen van jezelf die je had weggestopt, waar je je voor schaamde, of die je niet durfde te leven. Het integreren van die delen dragen bij aan meer authenticiteit en zonder schroom als jezelf te gaan leven. Het loskomen van wat anderen denken of vinden is daarin natuurlijk een groot onderdeel van het bevrijdingsproces.

Hoe beter je jezelf leert kennen, en hoe meer je als het ware in jezelf en je eigen rol stapt, des te natuurlijker het voelt. In dat proces van jezelf bewust worden van wie je bent, leggen we de conditioneringen, en alles wat we niet zijn, steeds een beetje verder af.

Ik vind dat een boeiende reis, en omdat het zo accuraat is op zoveel details van het leven, ben ik er steeds meer mee gaan werken en experimenteren in de praktijk.

Tegenwoordig werk ik standaard met Human Design in mijn begeleiding van mensen die door een veranderingsfase gaan of willen gaan. Omdat het zo individueel is. Of het nu gaat om ondernemen, relaties of opvoeden. Sommige mensen hebben al zoveel geprobeerd, maar de echte veranderingen kunnen alleen komen wanneer we onszelf dieper kennen. Uiteindelijk kunnen we alleen via die weg van bewustwording een nieuwe wereld met elkaar creëren.

De meeste mensen zijn er nog niet klaar voor. Om hun angsten onder ogen te komen. Om los te komen uit de vaste patronen en te leren hoe ze echt zichzelf kunnen zijn en mogen vertrouwen en dat alles waar ze naar op zoek zijn, ergens in henzelf te vinden is, vaak nog verstopt, maar het is er. Juist de innerlijke kracht die je nodig hebt in het alledaagse leven in onze wereld. In relaties, gezin, werk enzovoorts.

We hoeven alleen maar te volgen. Niet een ander, of een goeroe of wat voor autoriteit dan ook, maar je eigen innerlijke stem en autoriteit. Daarom is het zo belangrijk om onszelf te leren doorgronden, zodat we helder kunnen zien wat ons pad is. Want het vertrouwen wat we nodig hebben, om door toch wel barre tijden heen te bewegen, kunnen we toch alleen maar vinden, wanneer we vanuit diepere verbondenheid met onze eigen kern leven. En dat is, denk ik, ook de basis van onze verbinding met de wereld om ons heen en deze aarde.

Ga jij door een fase van zoeken en verandering en wil je onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Laat het me dan gerust weten.

David

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu