arrow_drop_up arrow_drop_down

Ken je het gevoel dat je bang was of bang bent dat je niet datgene in je hebt om het leven te gaan leiden wat je het liefste wil? Dat je niet de capaciteiten, skills, persoonlijkheid of wat dan ook in je hebt, om succesvol te zijn met je eigen leven? Do you have what it takes?

Een levende droom?

Ik wil je graag vertellen over hoe ik eens in een levende droom terecht kwam waarin ik hierover inzicht kreeg.

Want ik ken dat gevoel heel goed. En dat werd me pijnlijk duidelijk toen ik jaren geleden op een vakantie in Frankrijk met een bijna lege tank op zoek was naar een benzinestation. Met de wijzer diep in het rood brak het angstzweet me uit. Door de stressreactie in mijn lichaam reed ik per ongeluk de snelweg op. Het begin van de droom (maar hij was echt). Daar kwam ik bij een groot benzinestation terecht. En het zou geen levende droom zijn als het benzinestation gewoon open was. Nee, het hele benzinestation was totaal afgesloten en buiten gebruik. Het ging nog uren duren.

Kiezen vanuit veiligheid?

Ik stond daar te peinzen over mijn ´next move´ toen ik in de gaten kreeg dat ik in een levende droom beland was. Door de emotionele lading die ik voelde wist ik dat er meer achter zat dan enkel een gesloten benzinestation. Synchroniciteit had mij en het gesloten benzinestation bij elkaar gebracht. In zo’n levende droom worden situaties en gebeurtenissen ´neergezet´ en ‘georganiseerd’ zodat je iets kunt zien en leren over jezelf om je verder te helpen. Zou ik blijven wachten uit veiligheid? Of zou ik doorrijden en de gok wagen?

Ik moest een keuze maken. Ik besloot uiteindelijk om toch door te rijden tot de volgende exit, maar het waren angstige minuten. Ik wist niet precies hoeveel brandstof er nog in de tank zat en ik wist ook niet hoe ver het volgende tankstation was.

Mijn angsten aankijken

Op dat moment zag ik opeens de spiegel: ik was bang dat ik niet genoeg had (gesymboliseerd door de brandstof) om succesvol te leven. Om aan te komen op mijn bestemming. Met andere woorden: om IN mijn bestemming te komen. Het waren lange minuten waarin ik geconfronteerd werd met mijn eigen angsten, onzekerheden en belemmeringen. Ik wist niet eens dat ik ze had. Maar ik kreeg eindelijk inzicht in mezelf.

Ik besloot al die angsten en gedachten toe te laten en te doorvoelen. Het niet genoeg hebben, de angst om te falen, het niet alleen te kunnen etc. etc. Het kwam er allemaal uit dankzij die bijna lege tank.

En uiteindelijk kwam ik aan bij snelweg exit en was daar een benzinestation. Ik haalde opgelucht adem. Op de terugweg reden we langs een ´Aires Grace´. Een parkeerplaatje met titel ´rustgebied van dank´. Ik las er het Engelse ´grace´ (genade) in.

Rustplaats van genade.

Genade is een kracht die je kunt aanboren wanneer je beseft dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen. Dat je je leven niet in je eigen kracht en streven voor elkaar hoeft te boksen. Relax, vertrouw, adem. Alles wat je nodig hebt zit al lang in je, vanaf het begin al.

Harder werken, doorduwen en meer streven is niet de weg. En toch is dat nog wel een geluid wat ik veel hoor, ook van allerhande ‘business coaches’ en vooral van sportmensen. Je moet niet alleen lef tonen en geloven, maar vooral doordouwen, knokken, en soms jezelf groter maken dan je bent: fake it till you make it, zeg maar. Ik geloof daar niet in. Having what it takes, betekent juist helemaal jezelf worden en gaan geloven dat wie jij bent en wat jij hebt, genoeg is om succesvol jouw leven te leven. En vanuit die plek van rust, ga jij jezelf ontwikkelen en ga je je nieuwe leven vorm geven.

Reactie plaatsen