David Pieters

Een stip op de horizon zetten – Je doel bepalen


Vanwaar gaat de wind waaien?

Als we het hebben over je leven en je toekomst vormgeven dan zeggen mensen dat je een stip op de horizon moet plaatsen. Zodat je helder hebt waar je naartoe wilt.

Maar dat je een stip op de horizon moet zetten is ook een beetje een half advies. En zoals veel adviezen in dit vluchtige en oppervlakkige social media tijdperk, doen we er beter aan om wat dieper naar dit soort uitspraken te kijken.

Stel je een zeilboot voor op zee en er waait geen wind. Er zit geen beweging in. Ik ken die plek van geen beweging zelf ook goed. Jij kent hem ook. Je dobbert maar wat rond. Het kabbelt wat, maar je gaat niet vooruit of achteruit en je komt al helemaal nergens aan. Er is ook geen land in zicht. Je ziet alleen een eindeloze oceaan. Je probeert met je mindset en positiviteit te genieten van wat er is, maar het is elke dag weer hetzelfde en het gaat vervelen. Daarbij neemt met de dag ook de wanhoop toe. Want hoe lang kun je het volhouden op deze eindeloze oceaan die nooit je bestemming was, maar een middel tot. Je bent niet de enige die dat gevoel kent van ronddobberen op de oceaan van je leven. Met weinig gevoel voor richting en juist daardoor vaak erg heen en weer in wat je wilt. Misschien typeert dat jouw situatie van afgelopen paar jaar. Ik was zelf ook vele jaren erg veranderlijk. Ik bedacht wel honderd uitwegen en ik maakte vele plannen met mijn hoofd…

Maar het meest belangrijke zag ik over het hoofd. De rol van de wind. Want ja, als er geen wind waait, kun je niet zeilen. Positief denken en de beste mindset skills of ‘manifestatie’ technieken veranderen daar niets aan.

Kun je je eigen leven creëeren zonder de wind? Kun je met je mindset de wind laten waaien? In tegenstelling tot het populaire mindset en ‘manifestatie’ geloof, kun je niet zelf de wind sturen. De natuur, het leven, laat zich niet afdwingen.

Je kunt geen stip op de horizon plaatsen als je niet weet wanneer en vanwaar de wind gaat waaien. En daarbij, je moet ook leren zeilen. Je moet de limieten van je voertuig leren kennen. Je moet ontdekken wat je boot kan en waar jij met die boot toe in staat bent. Kortom: je moet ontdekken wie je bent en dus jezelf leren kennen. In dit verhaal staan zowel de boot als de zeiler symbool voor wie je bent. Je kan niet met je beste mindset bepalen waar je heen wilt gaan als je de wind niet in de zeilen hebt. Dat betekent dat je soms moet wachten. Zo heeft het leven het bepaald. Er is daarin een afhankelijkheid op de krachten van de natuur/het leven. Een mens kan niet alles controleren en sturen. Daar komt dat vertrouwen om de hoek kijken.

Maar als de wind dan eindelijk gaat waaien, dan hijs je wel de zijlen.

Toen de eerste koopvaardijschepen de grote vaart nog niet over waren geweest, wisten ze ook nog niet wat de beste vaarroute was of waar ze überhaupt heen moesten. En ook niet wanneer de beste vaartijd was ivm de wind. Want als je niet weet wanneer de westenwind (de ‘trade winds’ zoals ze nog steeds genoemd worden) voorbij Afrika gaan waaien, dan dobber je weken lang op zee en red je de overtocht niet. Er zijn dan ook veel schepen vergaan. Men kwam om op zee.

Het heeft natuurlijk jaren geduurd vanaf de 15e of 16e eeuw voordat de vaarroutes, de tijden, en de afstanden in kaart werden gebracht. Nederland is er goed in geworden. In het vooruit denken, inspelen, plannen, leren, kansen zien enz. Het zijn kwaliteiten die goede ondernemers allemaal bezitten dan wel moeten ontwikkelen.

Dus als de westenwind gaat waaien, dan is de handel aan. Dat is in het voorjaar, vanaf mei. In deze tijd van het jaar voer men via de oostkust van Brazilië naar Afrika en dan direct door tot vlak voor de kust van Australië en dan naar boven naar Indonesie. Hemelsbreed een omweg, maar wel de snelste route ivm de wind en de stroming.

Tegenwoordig zijn de trade winds nog steeds een begrip. Nu zijn wereldberoemde surfers zoals Kelly Slater, Kai Lenny en vele anderen die in het voorjaar en de zomer naar indonesie vliegen omdat de ‘swell’, de deining van de zee dan toeneemt. De golven worden hoger en spectaculairder. Uluwatu in Bali is er een wereldberoemde surfplek om geworden.

Momenteel hebben we over heel de wereld tot in detail in kaart gebracht wanneer en waar, welke wind gaat waaien met welke kracht. Dat is dankzij die eerste koopvaardijschepen die daar de basis voor legden. Er moest eerst gepionierd worden. Er moeten dappere mensen zijn die de eerste stappen zetten. Ook jij gaat een nieuwe fase in waarin je in je eigen leven nieuwe richting gaat kiezen en wellicht voor je gevoel iets nieuws gaat pionieren. Zo kan het zeker voor je aanvoelen op jouw reis de komende periode.

Je weet ook dat de meeste mensen nooit die reis gaan maken. Ze blijven veilig aan de wal. Gewoon overleven is voor velen al avontuurlijk genoeg. Maar andere mensen willen niet alleen overleven, maar leven. En dat verschil kun je alleen gaan ervaren als je voor het avontuur kiest. Voor het ruime sop.

Ik hoop dat jij je vaarroute afgelopen week hebt gevonden, en al weet je nog niet precies en in detail waar je uit komt. De vaarrichting is wel bepaald. Het is aan jou om je koers te handhaven.

En dan is er kans dat er soms even geen wind waait. Dat hoort er bij. Of dat het niet snel genoeg gaat. Maar weet dat wanneer die westenwind gaat waaien in je leven. Dat wanneer je de wind in de zeilen voelt. Wanneer er van binnenuit of van buitenaf krachten zijn die je voortstuwen, dat je dan deze kans moet grijpen omdat je dan klaar bent om op reis te gaan. Dan ga je moedig je nieuwe avontuur tegemoet.

En moed is ook zo’n prachtig kernwoord geweest van afgelopen week!

Ik wens ons allemaal de moed om in 2024 een stip op de horizon te plaatsen en moedig onze koers te bepalen en vast te houden aan dat waar we in geloven en van waarde achten.

David

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu