Human Design

Ken jezelf en leef jouw leven

Wat kan Human Design voor je doen?

In mijn coaching maak ik gebruik van het Human Design systeem. Voordat we ingaan op de vraag wat Human Design is, is het veel belangrijker om te weten wat Human Design voor je kan doen. (Onderaan schrijf ik over Human Design en business.) 

Ik weet nog dat ik door de ruïnes van de tempel van Apollo bij Delphi in Griekenland liep. Ik was 18 jaar. Ik had geen enkel idee van de diepte van de wereldberoemde woorden die daar in steen gebeiteld staan: ‘ken uzelf’. Het was de eerste periode in mijn leven dat ik actief in een dagboek schreef over wat er allemaal in mij om ging en wat ik voelde en meemaakte. Ik ging journalistiek studeren. Ik wilde schrijven, documentaires maken, de wereld ontdekken. Ik wist niet dat mijn reis mij inderdaad op vele plekken zou brengen zowel letterlijk als figuurlijk. Ik werd gedreven door een ongekende nieuwsgierigheid. (Het ‘channel of curiosity’ in HD). Er werd in Delphi een zaadje geplant. En met de jaren, klonken deze woorden die ik toen zo in het voorbijgaan las, als een zachte echo in mijn binnenste door.

Ik ging inderdaad op een reis. Een reis met en naar mezelf die nog steeds voortduurt. Ik vermoed dat we allemaal op dezelfde reis zijn. En dat dat de reis is die er echt toe doet. Het is een reis van zelfkennis en van zelfontplooiing. Van loskomen van programmaties en conditioneringen. Van heling van oude wonden en van je eigen weg vinden en bewandelen, van loslaten, maar ook van de verbinden weer aan gaan met de ander. Het is voor mij een pad van zelfbevrijding en zelfrealisatie en van worden wie ik bedoeld ben.

Toen Human Design voor het eerst op mijn pad kwam, legde ik het naast me neer. Maar toen wij met het gezin in 2018 Nederland verlieten en met onze kinderen gingen reizen, was de tijd rijp om me echt te verdiepen in dit mystieke en toch zo praktische systeem. In eerste instatnie om mezelf en ook om mijn kinderen en partner beter te leren kennen. 

 

Ken uzelf

Beslissingen

Human Design is een synthese van oude en nieuwe wetenschap aan de hand van calcuaties van je geboortegegevens. Het blijkt keer op keer accuraat te zijn. Ik heb eigenlijk nooit zoiets op deze manier eerder gezien. En ik heb redelijk veel in mijn leven gezien qua mystieke en esoterische maar ook psychologische systemen als tools om jezelf te leren kennen. HD is een navigatiehulpmiddel waarmee je door dit leven kunt gaan. Het laat je je eigen volle potentie zien. En hoe je daarin gaat leven. Wat eigenlijk jouw unieke levenspad is. Telkens verbaas ik me erover dat het zo kloppend is tot in allerlei details en lagen in iemands leven, soms waar je zelf niet eens bewust van was.

Human Design gaat over energie en over hoe je beslissingen maakt als jezelf. Het maakt de onderstroom inzichtelijk. Dat is waar de veranderingen plaatsvinden. Het gaat niet over kennis in het hoofd, maar over hoe je werkelijk veranderingen gaat zien in je leven doordat je je design als levend experiment in de praktijk gaat brengen door je keuzes. Ieder type krijgt een eigen ‘strategie’ mee om mee te experimenteren in het leven. Human Design is daarin niet te vergelijken met wat voor persoonlijkheidstest of zelfontwikkelingstool waar onze westerse wereld zo vol van is.  

Daarom is het naast een hele praktische tool ook een enorme aandrijver van bewustwording. En dat is waar het in het grote plaatje op deze planeet allemaal om draait. 

 

Wat is dan zo uniek?

Een van de dingen die Human Design onderscheidt is dat het je heel nauwkeurig je conditioneringen en de werking van je eigen mind en je lichaam laat zien. 

De manier waarop ik Human Design gebruik gaat altijd uit van wat er nu in je leven speelt. Wat zijn de thema’s waar je tegenaan loopt? Waar merk je dat je niet echt vooruit komt of vast zit? Wat speelt er in de onderstroom? Wat zegt je design daarover? Hoe herken je dat in je leven en volg je je strategie en autoriteit?

En wat zegt je design over wat voor jou WEL de weg is? Over hoe je volgens je eigen type en configuratie kunt leven en je dagelijkse beslissingen nemen zodat je vrede, voldoening, en succes gaat ervaren. Simpelweg: leven zoals jezelf.   

Het loslaten van die oude zienswijzen en oude programmaties, en dus eigenlijk ook het loslaten van wie ik niet was, is voor mij telkens een nieuw beginpunt geweest. Het is een manier om te onthechten van alles je je wel mee geïdentificeerde, maar wat niet is wie je in wezen bent. Het is daarin een weg om jezelf dieper te leren kennen. Voor betekent het mijn eigen leven te gaan leven en niet dat van iemand anders. Dat is oa wat Human Design voor je kan doen. Het laat je zien wie je bent. En wie/wat je niet bent. Aan de hand van een calculatie gebaseerd op je geboortegegevens.

Met je geboortegegevens wordt je Human Design Chart of BodyGraph berekend. De BodyGraph is een grafische illustratie van de energetische stroom in je systeem, een blauwdruk voor hoe je werkt en omgaat met de wereld.

Ik gebruik Human Design altijd vanuit de context van de thema’s die nu in je leven spelen. 

Jouw chart, je blauwdruk laat je van alles zien. Over waar je bewust van bent en waar je onbewust van bent, over jouw specifieke conditioneringen en ‘openheid’ en over je natuurlijke talenten en waar je nog vanuit oude conditioneringen leeft. En uiteindelijk hoe je steeds meer vanuit jezelf kunt leven. Want Human Design laat je natuurlijk ook je ultieme potentie zien, alhoewel dat een ontdekkingsreis is van vele jaren. 

 

Je Design leven

Het ‘in je design leven’ is een van de mooiste ervaringen die ik ken. Het komt moeiteloos, zonder nadenken. Het is een flow staat waarin het leven gewoon ‘gebeurt’. De mind, met al zijn drukte, angsten en gepraat, komt tot rust. Je mind wordt dan een geweldige tool om anderen te verrijken en je ervaart wat het is om de toeschouwer en de belever te zijn van het verhaal van je eigen leven. Jouw leven als film. En dan zie je dat alles in elkaar past. Dat er orde is en harmonie. Dat er perfectie is in het leven van je design en in het eren en erkennen van wie je bent. Human Design is de wetenschap van differentiatie, van je uniekheid leven. En DAT is voor iedereen weggelegd. 

Human Design stelt je de vraag: wil je weten wie je bent? Wil je leven zoals je eigenlijk bedoeld bent op deze aarde? Ga dan dat proces met jezelf aan, van het afleggen en deconditioneren. En in dat proces leer je jezelf echt kennen. Dat gaat voorbij aan wie je denkt dat je denkt dat je bent, voorbij aan dat wat we je persoonlijkheid noemen. 

Human Design en ondernemen

Ondernemen volgens design opent een nieuwe wereld. Leven als jezelf betekent ook dat je kunt ondernemen als jezelf. Je hoeft daarvoor in de basis niemand anders voor te zijn of te worden. Je moet waarschijnlijk wel dingen afleggen en jezelf gaan toestaan om tevoorschijn te komen, maar je laat het proces leidend zijn. Je leven ontvouwt zich aan de buitenkant door de verandering die je van binnen maakt. 

Ondernemen werkt eigenlijk alleen lekker als je het op jouw manier doet. En zelfs als het al lekker gaat, wil je wellicht meer inzicht in jezelf en je valkuilen, dan helpt het om te weten wat jouw design zegt over je triggers en waar je nog vanuit oude energie werkt. 

Human Design is trouwens ook een geweldige tool om meer inzicht te geven in de dynamieken van teams en kleine groepen. Of als je merkt dat de energie botst tussen jou en een partner of collega. Denk ook aan managementteams, bepaalde afdelingen en ga zo maar door. Naast dat we een individuele design kaart kunnen maken, kunnen we dit ook voor families en kleine groepen. Dit opent een geheel nieuwe wereld. Ook als je merkt dat jij of iemand in je organisatie niet op zijn plek zit of niet uit de verf komt, kunnen we met HD heel veel verborgen informatie naar boven halen. Dit kan zeer bevrijdend zijn. En ook dit gaat uiteindelijk om wie je bent. Het business analyse systeem van Human Design heet BG5. Voor meer informatie hierover neem dan even persoonlijk contact met mij op voor de mogelijkheden. 

Warme groet, 

David

 

Meer artikelen

Terug naar Egypte?

Toen wij met onze kinderen naar het buitenland vertrokken, wisten we ook niet wat het precies allemaal met ons en onze kinderen zou doen en

Read More »
Coaching en bewustzijnsontwikkeling

Bewustzijnsonwikkeling

Bewustzijnsontwikkeling zoals ik het zie heeft als doel om jezelf echt diep te leren kennen en doorgronden, want fundamenteel inzicht in jezelf is de basis

Read More »

Het Menu