David Pieters

‘Je neemt jezelf mee!’ – Wel of niet je verlangen volgen?

‘Je neemt jezelf mee’

Het is een vaak gehoorde uitspraak over mensen die naar het buitenland willen vertrekken. Ja, je neemt wel jezelf mee hoor! Ik heb het zelf regelmatig gehoord. Niet alleen van anderen, maar ook van mijn eigen innerlijke criticus.

Met de onderliggende subtiele boodschap dat je die wilde plannen van je maar beter niet kunt uitvoeren. Pas maar op want je komt jezelf tegen. En het tweede is dat je verlangen naar verandering waarschijnlijk een vlucht is. Dus blijf maar vooral waar je bent. Ik vraag me af waar deze ideeën vandaan komen. Zou er meer achter schuil gaan?

Want wat wordt er bedoeld als iemand zegt dat je jezelf meeneemt? Dat het één grote DISASTER wordt? gedoemd om te mislukken? Omdat je jezelf meeneemt? Of juist dat het een geweldige onderneming gaat zijn? Voorbestemd om te slagen. Dus doen?

Je neemt jezelf mee.

Zeg je dat ook tegen iemand die een nieuwe baan heeft? Of voor zichzelf begint? Of als je verhuisd binnen Nederland. Bijvoorbeeld vanuit de drukke stad naar het platteland? Of als je überhaupt iets anders gaat doen met je leven? Zo van ja, je neemt wel jezelf mee hoor. Dus begin er maar niet aan?

Je neemt jezelf zeker mee, en ook je hele familie

Stef Bos heeft een prachtig lied geschreven: welkom. Daarin beschrijft hij op prachtige wijze dat we niet alleen met onszelf te maken hebben, maar vooral met alles wat in ons huist. Want wie neem je mee, overal waar je gaat? Je ouders die nog in je doorleven, je grootouders, en letterlijk alles wat je ooit hebt meegemaakt in je leven.

Op een dag ben je geboren

UIt samengaan ontstaan

Uit een lange rij van mensen

Die nog diep in jou bestaan

Met hun angsten en verlangens

Met al hun liefde en hun pijn

Daar ver in het verleden

Ligt de bron van wie wij zijn

Op zoek naar verandering

De reden dat mensen op zoek zijn naar een verandering, is omdat ze voelen dat die ouders en die voorouders in ons voortleven. Het is DE reden waarom veel mensen (onbewust) naar het buitenland gaan. Op zoek naar vrijheid. De juiste vraag is niet of jouw zoektocht een vlucht is, maar of je bereid bent om alles in je leven onder ogen te komen. Het zoeken naar verandering, het zoeken naar groei en het zoeken naar vrijheid is iets wat je mag nastreven.

En daarin kom je jezelf en je hele familiesysteem zeker tegen. (net als in het ‘gewone’ leven ook heus gebeurt) Dat is toch groei en ontwikkeling? Dat is toch het leven? Het is prachtig, tenminste als je het onbewuste bewust kunt maken.

Echt leven

Het idee van een vlucht is een typische psychologisering van Nederland. Het land van duizend meningen. Waardoor we de acties van anderen graag willen analyseren en in hokje willen plaatsen? Want was deze gedachte er ook al in de tijd van de ontdekkingsreizigers? De oprichting van Amerika? Of toen we als mensheid nog nomadisch leefden?

Of misschien nog eerder, toen je in dit lichaam kwam? De start van deze reis van je leven? Was dat ook een vlucht? Weg uit die andere mooie hogere wereld? Of was er een diep verlangen in je ziel naar zelfkennis, naar avontuur, naar liefde, naar voelen, naar ervaringen…
Wilde je misschien ontdekken wat het is om echt te leven in een lichaam op deze mooie planeet?

En nu je hier bent. Leef je ook echt?

Of ben je gevangen in je eigen leven van verplichtingen, zekerheden en verslavingen en is DAT jouw vlucht? Je Netflix, social media, het nieuws, politiek, eten en drinken, je auto, je kerk, je vakantie?

Maar voel je ook dat je echt leeft?

Weet je dat er iets in je ervaren en geleefd wil worden? Iets groots? Jouw unieke Zelf, zichtbaar in alle glorie.

Losbreken

Durf je jezelf los te breken?

Van je eigen beperkingen over wat er voor jou kan en mogelijk is. Om zo steeds meer te worden wie je bedoeld bent?

Die weg gaan, vraagt moed ja! En het is spannend. En je weet niet hoe het gaat aflopen.

En je hoeft er inderdaad niet voor naar het buitenland. Maar het mag wel, als je dat verlangen heb. Mooi he? Het gaat je zeker verder brengen. Maar natuurlijk kun je in principe overal de weg naar jezelf vinden. Hier en nu. Maar je moet er waarschijnlijk wel iets voor doorbreken. Oude patronen, oude gewoontes en oude overtuigingen. En misschien moet je wel iets achter je laten en op zoek gaan naar iets nieuws. A new way of living!

Dus ik vraag aan jou, is jouw verlangen een vlucht? Een weglopen voor jezelf? Of is het iets waar je naar moet luisteren en serieus moet nemen omdat het de opening is naar een nieuwe manier van leven?

Ik kan alleen voor mezelf spreken. En afhankelijk van hoe diep het konijnenhol gaat, (ik heb geen idee) weet ik het antwoord ook niet! Sorry haha!

Groei en ontwikkeling

Het mooie is dat de meeste mensen die ik ontmoet die op een bepaald punt in hun leven alles achter zich hebben gelaten, zichzelf op meerdere vlakken juist vonden. En gek genoeg is een reis of verhuizing naar het buitenland hierin vaak een sleutelrol. En niet alleen vinden ze zichzelf, ze ontwikkelen zichzelf op een manier die ze anders nooit hadden kunnen doen. Ik ontmoet ze dagelijks: mannen, vrouwen, gezinnen. En ik zie het bij mezelf en mijn vrouw en kinderen. We worden uitgedaagd om te groeien, en om anders te denken. En om inventief te zijn en flexibel. Het is een geweldige reis van groei en ontwikkeling.

Dus doorbreek het taboe op ‘jezelf meenemen’ en durf je verlangen te volgen als dat is wat je ten diepste wilt.

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu