David Pieters

Leven vanuit je hart

En wat je hoofd daarmee te maken heeft

In je reis naar leven vanuit je hart is het grootste obstakel waar je tegenaan loopt meestal je eigen hoofd. En dan vooral de eindeloze stroom aan gedachten. Daardoor blijf je over alles maar nadenken. Denken en ratio boven voelen en leven. Ik denk dat dit bij de meesten van ons de basisinstelling van de biologische hardware is. Gelukkig kunnen we die aanpassen. Hoe keer je terug naar leven vanuit je hart?

Hoe meer je in je hoofd leeft, letterlijk disconnected van het hart, hoe minder je je lijf (aan)voelt. Dat is een probleem omdat het lichaam de eerste signalen geeft om jou te helpen op je levenspad. Bovenzintuigelijke signalen zoals intuitie en helderweten komen vanuit het hart. Zelfs voordat je fysieke klachten ontwikkelt stuurt je hart daarover signalen. Mensen voelen de signalen niet meer. Vandaar de vele burn-outs, stressklachten, ziekten enzovoorts.

We zakken in ons hart als we ons diep verbonden voelen en als er liefde stroomt. We zeggen niet voor niks: ‘wat zegt je hart?’ Uiteindelijk weten we allemaal dat het hart het belangrijkste orgaan is. Letterlijk en figuurlijk dus. Ieder van ons heeft wel eens ervaren dat we met ons hoofd kozen ipv met ons hart. En ook al voelden we van tevoren dat het niet klopte, luisterden we toch naar het hoofd. In ieder geval waren het situaties waar we wijzer van werden en vaak ook waardevolle lessen over onszelf en het leven van leerden.

Door meer of dieper te denken komen we nooit echt verder. En het helpt ons ook niet om betere beslissingen te nemen.

Hoe je kunt leren voelen

Inmiddels vind ik het doodvermoeiend als ik het leven ga beredeneren. Wat mij helpt is om alles te leren doorvoelen in mijn lichaam in plaats van over alles na te denken. Echt ALLES voelen. Dat is trouwens een oefening die je kunt leren. Het zou een dagelijks vak op school moeten zijn. Maar dan heb je wel leerkrachten nodig die dit zelf ook leven en dus ook met hart en ziel voor de klas staan. We zakken meer in ons hart door diepere en bewuste ademhaling, meditatie en stilte. Alles uit doen en met jezelf zijn. Net zo lang tot je gek wordt. Daarna wordt het beter, promise. 🤪

Je zal merken dat hoe dieper je in je hart leeft, hoe minder je beheerst wordt door het denken, maar dat je hoofd wel weer de krachtige tool wordt die het hoort te zijn. Ik vind het voor mezelf opvallend om te merken dat mijn brein beter lijkt te zijn gaan werken naarmate ik meer afleer en dieper leer voelen. Ik merk dat ik sneller verbanden leg, scherper kan denken en aandachtiger aanwezig kan zijn. Ik heb dat overigens niet onafhankelijk bij mezelf laten onderzoeken. 😉

Als je meer in je hart leeft merk je ook dat het hebben van een mening veel minder belangrijk is. Wat je ergens van vindt is uiteindelijk alleen maar een gedachte die je telkens voor jezelf blijft herhalen en waardoor je jezelf gevangen houdt in een loop.

Waarom je hoofd overuren draait

Het intellect, en ook emoties, worden geblokkeerd door trauma en onverwerkte emoties. Je ziet dat heel goed bij kinderen waar bv leer- en concentratieproblemen een gevolg zijn van stress, wat ook weer een gevolg is van een dieper liggende oorzaak. Datzelfde mechanisme werkt natuurlijk ook door bij volwassenen. En omdat we allemaal zo afgesloten zijn geraakt van ons hart en gevoel, wordt ons intellect (zoals het hoort te werken) geblokkeerd en onze emoties afgevlakt. Daar is trouwens wel onderzoek naar gedaan. Vervolgens gaat het denken als een soort virus in de overdrive.

Misschien helpt het je om nog eens te horen dat alle antwoorden die je zoekt in je eigen hart te vinden zijn. Die antwoorden kun je voelen/weten, maar we hebben helaas niet geleerd om naar die signalen te luisteren. Vaak omdat we nog te veel waarde hechten aan wat mensen van ons zullen denken en vinden en wat de maatschappij van ons verwacht. En daarnaast omdat voelen vaak spannend is. Het is een van de redenen dat we met elkaar vluchten in ons hoofd.

Terug naar het hart

Als we de verbinding met het hart weer herstellen, komen we weer in verbinding met onszelf en kunnen we leren hoe we anders met onszelf, ons denken en onze medemens moeten omgaan. Eckhart Tolle heeft daar prachtig over geschreven in zijn boek Een Nieuwe Aarde. Aanrader.

Wanneer er verbinding is tussen ons denken en hart (voelen) gaan we weer leven en krijgen we richting. Heart-brain coherence noemen ze dat. Maar eerst moeten we veel oude manieren van denken afleren en de taal van ons hart weer leren spreken en verstaan. 

Als je het contact met je hartweten gaat herstellen, un je vanuit die coherence keuzes maken waardoor je veel dichter bij jezelf blijft en je jezelf als veel krachtiger gaat ervaren. Dat helpt je om dingen te doen en situaties aan te gaan waar je nu wellicht nog tegenop ziet. Hierdoor ga je groeien en kom je bij een vervullender leven. We hebben meer mensen nodig die leren leven, ondernemen, werken, spelen en kiezen vanuit hun hart. Waarom? Omdat de wereld daar simpelweg mooier van wordt en mensen gelukkiger.

Dankjewel voor het lezen!

David

Meer leven vanuit je hart?

Wil je meer leren voelen? Wellicht vind je dan ook deze Podcast interessant die ik opnam met een luisteraar die in honderd dagen meer wilde leven vanuit het hart. Meer over mijn Podcast vind je hier.

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu