Het avontuur van je leven...

Ik groeide op in een gelovig en ondernemend gezin en kreeg beiden met de paplepel ingegoten. Ik studeerde journalistiek, want ik was (en ben nog steeds) nieuwsgierig en onderzoekend van aard. Ik ging reizen, zocht mijn plek in de wereld en vertrok meerdere keren naar het buitenland voor korte en langere tijd. Mijn hart en nieuwsgierigheid achterna, vaak gedreven door een persoonlijke en ook wel een spirituele zoektocht waarin zingeving, zelfontwikkeling en ‘ontdekken’ centraal stond. 

In 2018 lieten mijn vrouw Tryntsje en ik samen met onze drie kinderen ons leven in Nederland achter ons en vertrokken we naar Azie. We wilden onze kinderen uit het reguliere onderwijssysteem halen omdat het niet natuurlijk voelde. Dat zagen we ook aan onze kinderen. We wilden ze op de een of andere manier wereldwijs opvoeden op een manier die wel bij ons paste, maar wat dat precies was moesten we nog ontdekken. 

Mijn werk en leven in Nederland liet ik achter me. De jaren voor ons vertrek bereidde ik me aanvankelijk voor op een overname van het familiebedrijf (een mediabureau), maar ik voelde met de jaren steeds sterker een knagend gevoel dat dit pad niet voor mij was. Intuitief wist ik dat er een andere weg voor mij was. Ik besloot mijn onderbuikgevoel te vertrouwen, ook al was het op allerlei vlakken uitdagend en ook een spannende stap om te zetten.

Ik zocht naar meer vrijheid om mezelf te zijn en naar een leven wat meer bij me pastte. Het was ook een weg van afleggen van verwachtingen, van wie ik dacht dat ik moest zijn en hoe ik moest leven. De jaren die volgden waren vooral een confrontatie met mezelf, met mijn verleden en met de cultuur waar ik uit kwam. 

Steeds meer mensen voelen op de een of andere manier de vervreemding. Van de maatschappij, maar ook van zichzelf. En misschien herken je in jezelf ook een bepaald verlangen dat het toch echt anders kan en verlang je naar groei en naar ontwikkeling en wil je uit patronen breken die je tegen houden. Het gevoel van een ‘gouden kooi’, maar wie ben je nu echt? Misschien voel je dat innerlijke patronen je tegenhouden om vrij en jezelf te zijn. Je ziet ook dat onze moderne samenleving op een kantelpunt staat waardoor je je afvraagt wat voor jou de beste weg is. Welke kant ga jij op?

 

Transformatieprocessen.

Voor mijn vertrek uit Nederland beleefde ik een zogenoemde ‘eenheidservaring’ met behulp van een plantenmedicijn uit de amazone. Daarin ervaarde ik mezelf in mijn diepste kern een met de kosmos. Ik kreeg antwoorden op vragen waar ik al heel mijn leven, als zoekend mens, naar op zoek was. Maar ik kreeg ook heel veel nieuwe vragen…

Deze ervaring had meer impact dan ik toen kon vermoeden en opende een nieuw hoofdstuk in mijn leven waardoor ik me nog meer ging verdiepen in de psyche, de ziel en emoties, om mezelf en het leven beter te leren kennen en begrijpen en het onbewuste in mezelf bewust te worden. Plantmedicijnen zijn daarin een belangrijk onderdeel geworden van mijn pad en zijn vaak een baken van licht (en confrontatie) geweest op cruciale momenten in mijn leven. 

Carl Jung heeft een mooie uitspraak gedaan waarin hij zegt dat wie naar buiten kijkt, droomt, en wie naar binnen kijkt, ontwaakt. Ontwaken betekent dat je bewust wordt van wat zich in je binnenwereld afspeelt. En dat ons leven vanuit die binnenwereld gecreëerd wordt, bewust en vooral onbewust. Voor mij gaat mijn levenspad ook over die innerlijke reis, waarin omgang met mijn emoties, heling en vrijkomen van beinvloeding en oude inprentingen belangrijk is. 

We hebben geleerd om aanpassingen die we in ons leven willen maken vooral in de buitenwereld te zoeken. Ik denk echter dat de wezenlijke transformatie waar mensen naar op zoek zijn, begint bij een groeiend bewustzijn over hoe die buitenwereld veelal een afspiegeling is van onze binnenwereld en dat daar het echter werk te doen is, waarna we onze ervaring zullen zien veranderen.

In mijn begeleiding werk ik altijd vanuit het principe dat alle antwoorden al in je zijn en dat we alleen de ruis hoeven weg te nemen zodat je die antwoorden ook kunt vinden en horen. Het aloude denken met het voelen weer met elkaar verbinden, in een wereld waarin de meeste mensen nog steeds het diepere voelen kwijt zijn en vooral in het hoofd leven.

De mensen die ik begeleid staan allemaal op de een of andere manier voor een verandering in hun leven. Een transitie op zowel persoonlijk, relationeel als carriere/zakelijk vlak die bepaalde keuzes vraagt.

In de praktijk vind ik de meeste voldoening en aansluiting bij pioniers en ondernemers/ondernemende mensen die op zoek zijn naar richting en helderheid over hun keuzes. 

De uitwerking van meer contact met wat er werkelijk in je om gaat en dus meer helderheid over je keuzes en koers. 

Je kan mijn artikelen lezen op LinkedIn waar ik een nieuwsbrief publiceer onder de noemer ‘tussen de waarheid en de waan.’ En uiteraard kun je mijn Podcasts terugluisteren. Wil je meer weten of contact? Je kan me via onderstaande knop een bericht sturen!

Riet Okken

David heeft een heldere kijk op dingen en zijn innemende en integere persoonlijkheid maakt dat mensen bij hem stappen kunnen ondernemen in hun leven. Hij is niet alleen zeer empathisch maar ook creatief in het vinden van wegen om mensen verder op hun pad te begeleiden. Zijn eigen ervaringen en innerlijk Werk vormen de basis voor de trainingen en begeleidingen die hij geeft.  

Op de hoogte blijven van publicaties of nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording, Human Design, ondernemen je eigen eigenwijze weg gaan. 

Ik stuur maximaal 2x per maand een e-mail.

Het Menu