David Pieters

Voorbij je Point of no Return

Je wilt wel voor die grote verandering gaan, maar je twijfelt, voelt je verward en tot nu toe doe je nog niets. Waarom niet? Grote kans dat er een aantal angstprogrammeringen meespelen.

Net als jou ken ik de verlammende werking van angst. Ik heb het vaak gevoeld, en nog steeds wel, alhoewel ik sinds mijn eigen Point of No Return een shift maakte naar een diep vertrouwen. Daarover hieronder meer.

Maar ja, voordat je daar bent zul je die angstbarrière toch echt wel moeten doorbreken. En dat kan letterlijk aanvoelen alsof je door een muur moet gaan.

Door wie laat jij je nog tegen houden?

Ik ontdekte dat er niemand anders was die mij tegenhield dan ik zelf.

Beter gezegd: mijn ik hield mijn Zelf tegen. Mijn ego ikje, die zo vertrouwd was met zijn huidige leven en zo bang was om zichzelf kwijt te raken, hield mijn ontwakende Zelf en mijn daaruit voortvloeiende nieuwe leven, tegen. Uit angst voor anderen. Uit angst dat wat ik wilde, confronterend zou zijn voor mijn omgeving. En uit angst dat het mij, dat is mijn ego ikje, niet zou lukken. Angst voor een grote afgang. Het doet me denken aan die gelijkenis die Jezus vertelt over de man met zijn ene zak talenten. Hij begroef zijn ene talent onder de grond uit angst dat hij kwijt zou raken wat hij had gekregen. Interessant en leerzaam verhaal…

Als je een verlangen hebt, een gevoel van bestemming, waarop wacht je dan?

Denk aan het beginnen van je eigen bedrijf. Het toegeven dat je het zo niet meer wilt of kan. Eerlijk worden naar jezelf over waar je nu staat. Eerlijk over wat je zou willen. Stoppen met waar je mee bezig bent etc. etc.

Voor mij was het geen makkelijke weg om die stappen te zetten. Om mijn verlangen weer te laten spreken zodat ik de innerlijke processen aan kon gaan om echt vrij te worden. Vrij om met hart en ziel mijn eigen keuzes te maken. Maar ik heb het wel gedaan. Ik ben er oprecht dankbaar voor.

Keuzes maken

Ik heb in het verleden veel keuzes gemaakt uit angst. En ik heb ook veel keuzes NIET gemaakt uit angst. En weet je dat ik daar helemaal geen spijt van heb? Ik schaam me er niet voor. Ik ben waar ik ben. De reden van het niet kiezen was meestal omdat ik nog niet klaar was voor de next step. Ik heb daar volledig vrede mee, want het leven gaat precies zoals het moet gaan.

Maar dat wil niet zeggen dat jouw en mijn leven moet blijven zoals het is. Dat je je moet neerleggen met jouw huidige leven als het knaagt van binnen. Als jij weet dat je iets te geven hebt, dat er meer is voor je, laat het er dan niet bij zitten.

Wat is het verschil tussen hen die het wel doen en hen die het niet doen?

Ene Benjamin Hardy heeft onderzoek gedaan naar het beslissende moment waarop mensen de stap zetten naar een leven waarbij ze gaan doen wat ze willen. En vooral naar wat er bij deze mensen gebeurde nadat ze de keuze hadden gemaakt om dat te gaan doen. In dit geval ging het over ondernemerschap, maar je kan het op ieder levensgebied toepassen.

The Point of No Return

Het Point of No Return is een term uit de luchtvaart die aangeeft dat als een vliegtuig op een bepaalde afstand van de vertrekluchthaven is, het niet meer terug kan keren mocht er iets mis gaan. De enige optie is doorvliegen, en hopen dat je aankomt. Maar zeker wist je het niet.

Het Point of No Return is jouw sacred moment, en meestal voelt het niet fijn, want je staat op een kruispunt in je leven en je voelt angst.

Volgens de mensen in het onderzoek is het Point of No Return een innerlijke ervaring. Bij mij idem dito. Het is dat punt in jezelf dat je moet kiezen. Doorgaan of niet? Na de keuze is er geen weg meer terug. Dan ga je ervoor. Wat gebeurt er na dat moment? Dat was de onderzoeksvraag.

Dit is wat de mensen in het onderzoek aangaven:

  • Ze kregen meer zelfvertrouwen.
  • Ze werden vastberaden.
  • Ze kregen een groter gevoel van controle over hun eigen leven en hun bestemming.
  • Ze hadden meer focus.
  • Ze waren meer toegewijd.
  • Ze veroorloofden zichzelf niet om hun tijd te verdoen.
  • Ze waren weer opgewekt/opgewonden over hun leven (excited).
  • Groter vertrouwen en geloof dat wat er ook zou gebeuren, het helemaal goed zou komen.

Het is precies mijn ervaring. Het voelt anders dan voor die tijd. En ik deel dit omdat ik je wil helpen om die stap te zetten als dit ook op jou van toepassing is. En als je dit leest is de kans groot van wel.

Waar ga jij heen?

Eerlijk is eerlijk. Geen keuze maken is ook een keuze, ook al voelt dat vaak niet zo omdat je levenstreintje heus wel verder rijdt. En voor je het weet zijn er maanden en jaren voorbij. Ik kwam er achter dat ik niet meer in die trein wilde blijven zitten. Niet meer kón blijven zitten. Ik moest een andere richting op met mijn leven. Tja, dan moet je dus uitstappen. Als je dat niet doet, dan kom je uiteindelijk toch aan op die plek waar je eigenlijk niet wilt zijn.

Dorpraten? Neem even contact met me op!

David

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu