arrow_drop_up arrow_drop_down

Reizen met schoolgaande en leerplichtige kinderen, hoe doe je dat?

Reizen en leerplicht. Je wilt op reis en je hebt kinderen die nog op school zitten? Kan dat, mag dat en hoe ga je dan te werk?

Ja het kan, nee het mag niet.

De wet is heel simpel: leerplicht is schoolplicht. Dat betekent dat je je kinderen niet zomaar uit school mag halen. Ze zijn verplicht om in een schoolgebouw te zitten. Ook al leren ze veel meer buiten het schoolgebouw door bijvoorbeeld op reis te gaan.

Maar ja, wat jij en ik weten, is nog niet echt doorgedrongen in Den Haag.

Jij bepaalt

Maar waar een wil is, is een weg. Daarom laten jij en ik ons niet zomaar met een kluitje het riet in sturen. Als jij een droom hebt ga je er voor en kom je er achter dat er allerlei mogelijkheden zijn om jouw wens toch door te laten gaan.

Mijn wens was om locatie onafhankelijk te kunnen werken en mijn kinderen uit school te halen en op een alternatieve manier onderwijs te geven. Niet voor drie maanden of voor een half jaar. Maar voor onbepaalde tijd. In welk land ook ter wereld. Wij willen dat onze kinderen zich onafhankelijk en vrij kunnen ontwikkelen tot de unieke personen die ze zijn. En dat dus buiten het Nederlandse schoolsysteem.

En hoe erg is dat? De meeste scholen zijn immers niet meer zijn dan een veredelde kinderopvang. En toch is homeschooling en andere vrije manieren van onderwijs in Nederland niet toegestaan.

Toch wil dat niet zeggen dat je geen opties hebt.

Wat kan je doen?

  1. Verhuis binnen Nederland naar een school die beter bij jou en je kind past.
  2. Accepteer de situatie op hun huidige school zoals hij is en maak er het beste van.
  3. Besluit om het anders te doen, je dromen waar te maken en je vertrek voor onbepaalde tijd naar het buitenland.

Het nadeel van een reis maken (hoe mooi ook) is dat je na een half jaar of een jaar weer netjes terug in het systeem gaat. Jij naar je werk, je kinderen naar school. En denk dan even aan die koude maandagmorgens. Wil jij dat? Ik niet.

Locatie-onafhankelijk werken

Wij wilden overal ter wereld kunnen werken zodat we echt een leven in vrijheid konden leven en niet terug zouden hoeven naar Nederland. Maar ja ons leven was niet zo. Als jij nu ook niet in die situatie zit, maar je wilt het wel, dan zul je dus iets moeten gaan doen om dit mogelijk te maken. Het is niet per se makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Wij deden het en ik geloof dat jij het ook kan.

De uitdaging is om de regie over je eigen leven, je opvoeding en de scholing van je kinderen terug te pakken. Zo voelde het voor Tryntsje en mij toen we eindelijk de knoop hadden doorgehakt om onze kinderen uit school te halen en voor onbepaalde tijd op reis te gaan met ons gezin en met ons werk als online ondernemers.

Ik wil je graag inspireren om verder te denken dan ‘een reis maken’. Tenminste als je dat wilt.

Leerplicht, reizen en kinderen, de waarheid?

Je kwam bij dit artikel omdat je iets wilde weten over leerplicht en reizen. Het antwoord is heel simpel. Je kan je kinderen gewoon mee op reis nemen zolang je je maar uitschrijft uit het basisregister van de gemeente. Hoe dat werkt en wat daar allemaal bij komt kijken om het goed te doen (je kan het ook verkeerd doen) is van later zorg.

Mijn overtuiging is dat het eerst belangrijk is om te besluiten wat je precies wilt en dat je vervolgens alles op alles zet om je droom hoe dan ook waar te maken, ook al zul je een paar lastige beslissingen moeten nemen onderweg.

Wil je meer weten over het begin van onze reis?

Luister dan naar aflevering 1 van mijn Podcast!

Supernova Podcast op iTunes, Soundcloud, Spotify en Stitcher.

Online werken?

Ben jij nieuwsgierig naar online werken, wat is het en hoe je het succesvol kunt doen? Als je hier meer over wilt weten biedt ik je een gratis gesprek aan waarin we samen kijken naar waar voor jou de mogelijkheden liggen. Laat even je nummer achter of stuur me een mailtje als je hier interesse in hebt.

 

Cindy van der Zaag

Door

Cindy van der Zaag

op 28 January 2019

Ik zou graag in contact komen met jou. 0644410492 Mvg Cindy

marijn

Door

marijn

op 14 April 2019

Maar dan zou ik juist willen lezen hoe je het dan goed doet... wat zijn de gevolgen en hoe pak je het aan. Geven jullie zelf les met wereldschool of leren de kinderen door vrije het leven zelf?

David-Pieters

Door

David-Pieters

op 3 May 2019

Hoi Marijn, wij geven momenteel geen les aan onze kinderen. Hoe we dit doen kun je beluisteren in Podcast nummer 24. Daarin praten we ook over de gevolgen en hoe kinderen leren.

Reactie plaatsen