David Pieters

Strategie en autoriteit in Human Design begrijpen

Strategie en autoriteit: wat is het en hoe werkt het?

Strategie en autoriteit zijn basisbegrippen in Human design. En ondanks de vele informatie die je over HD kunt vinden, gaat het uiteindelijk over of je zelf de transformatie in je leven kunt maken om je Zelf te leven. Strategie & Autoriteit is volgens het HD model het middel om daar te komen. Dit gaat uiteindelijk over bewustwording. 

Iedereen weet dat het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment het grote verschil kan maken in je leven. We weten ook dat geforceerde of opgelegde beslissingen niet natuurlijk zijn en daarom ook nooit echt je leven dienen.

De beste beslissingen, zowel dagdagelijkse als grote beslissingen, komen voort uit ingevingen, intuïtie, gevoel en soms ook zelfs door wat we ‘geluk’ noemen. De beste opportuniteiten komen vaak naar je toe omdat je ‘toevallig’ op de juiste plek bent op het juiste moment en daar die ene persoon treft.

Wie neemt eigenlijk dit soort beslissingen? En hoe neem je ze? Wie of wat bepaalt waar jij in je leven bent, wat je doet en wie je tegenkomt? Wie heeft de controle?

Beslissingen nemen als jezelf. 

Human Design kan je helpen om het verschil te leren herkennen tussen de beslissingen die je lichaam maakt (wat we je design noemen) en de beslissingen die je vanuit je hoofd en conditioneringen maakt (ik gebruik hier het engelse woord mind, maar we noemen het in HD ook wel je persoonlijkheid). 

Strategie en innerlijke autoriteit is het natuurlijk mechanisme van je lichaam zelf wat alleen goed kan werken als de mind niet de baas is. Human Design geeft daarom ieder design een eigen beslissingsstrategie en innerlijke autoriteit mee. Je type bepaalt je strategie, en je definitie bepaalt je autotiteit. Maar voordat je daarmee aan de slag gaat, is het belangrijk voor je om te weten wat dit precies is en waarom dit belangrijk is.  

Je strategie is gekoppeld aan je type. Dit zegt met name iets over hoe je bent ontworpen om het leven tegemoet te treden. Je autoriteit is kortgezegd het mechanisme waarmee je lichaam met je communiceert en hoe je beslissingsautoriteit werkt. Strategie en autoriteit staat vermeldt bij iedere gratis chart die je op het internet kunt maken van jezelf, zoals bij deze van jovianarchive. 

Het duurde jaren voordat ik echt goed kon voelen hoe dit proces van beslissingen in mijn leven en lichaam werkte. Tenzij je als kind leert om vanuit je design te leven, (kinderen doen dat van nature als volwassenen er niet tussen gaan zitten) hebben we als volwassenen zo’n zeven jaar nodig om te deconditioneren zodat we onze S&A kunnen volgen. Dat blijft een proces van herkennen wat de signalen van je lichaam zijn vs wat je mind allemaal zegt. 

De intelligentie van het lichaam

Het uitgangspunt is dat de intelligentie die we nodig hebben om in deze driedimensionale werkelijkheid te leven, in ons lichaam huist en niet in ons hoofd. Wanneer het hoofd zich gaat bemoeien met het nemen van beslissingen, of de signalen van ons lichaam in de wind slaat, dan stapelen we problemen op problemen. De rationele of analytische mind is overigens niet onze vijand. Het is een fantastische assistent om ons te helpen analyseren, communiceren, te denken, te rekenen, te plannen enz. Maar het moet niet de finale beslissingen nemen. 

De aard van de mind

De aard van het beestje is dat mind een tirannieke kant heeft als er geen verbinding meer is met het lichaam. Ook zijn we als mensen makkelijk te beïnvloeden door factoren van buitenaf. Hoe vaak dicteert je mind nog je leven? Het hoofd, wat vaak mensen dicteert wat ze moeten doen, waar ze moeten gaan, wat ze moeten zeggen of niet zeggen enz. Je kan de zelf opererende mind vergelijken met een soort AI. 

Waar sommige mensen bang voor zijn, terecht denk ik, is dat de AI zichzelf gaat sturen en dus ook zelfstandig, beslissingen gaat maken, zonder connectie met gevoel, maar puur op data. Wanneer dat gebeurt is de AI de ultieme uitwas van een menselijke mind die niet meer de dienstknecht is van de ziel, maar de heerser. Een heerser die denkt dat hij god is. Gedissocieerd van het leven, van het lichaam en van de natuur, zonder enige emotionele verbinding met de werkelijke biologische natuurlijke wereld. Het is een eigen entiteit geworden met een eigen wil en eigen agenda. Dat is de aard van een mind die uit verbinding is met het lichaam die leeft in een wereld van illusies. Dat noemen we je ‘not-self mind’ in Human Design.  

Wanneer je mind druk op je uitvoert om beslissingen te gaan nemen, dan noemen we dat in Human Design ‘niet-zelf’ beslissingen. Dan ben je simpelweg niet jezelf. 

De dissociatie van de natuur

De climax van de zelfstandig opererende mind zien we in ons leven en in onze samenleving terug door alle mentale, fysieke en emotionele klachten van de moderne mens. De burn-outs en de oververmoeidheid, het gehaaste leven en gehaast beslissen enz. Het menselijke drama is een gevolg van de dissociatie tussen ons en de natuur, tussen ons hoofd en ons lichaam. 

De vierde industriële revolutie zal de mens daarom niet verlossen van allerlei ellende, maar zal de kloof erger maken. Zo erg dat dissociatie als de oplossing zal worden gepresenteerd. Opgaan in de cloud. Een nog verder samensmelten met technologie. Een trans-humane (en dus ook de gedissocieerde mens), wordt verheerlijkt als het toppunt van menselijke ontwikkeling. Men wil af van de beperkingen van het lichaam. Terwijl men vergeten is dat ons lichaam het meest intelligente instrument is wat we bezitten, maar dat we de mogelijkheden van deze natuurlijke biologische ‘machine’ nauwelijks gebruiken. Men is vergeten dat het lichaam de voertuig van de ziel is waardoor deze hele ervaring mogelijk is. 

Strategie & Autoriteit is een hulpmiddel om je bewust te maken van je lichaam en van de rol van je denken. Om je lichaam weer te gaan voelen waardoor je gaat zien waar de dissociatie optreedt van je eigen natuur in alledaagse situaties en je alledaagse leven. Die dissociatie is in ieder mens aanwezig en begint bij ons allemaal in de kindertijd. Wij zullen de weg terug naar huis moeten vinden, terug naar de intelligentie van ons lichaam die verbonden is met de aarde. Als we die verbinding herstellen, dan kan ook de mind op de juiste plek komen. Namelijk een geweldig instrument voor outer authority, oftewel, je intelligentie die je kunt inzetten om ten dienste te staan voor anderen en het grote geheel.

Ken jezelf

Het zien van wie of wat je beslissingen stuurt is eigenlijk de basis van het leren kennen van jezelf en van het leren kennen van wat we de ‘aard van de mind’ noemen. Ken uzelf, gaat over het kennen van je psyche. Je eigen Strategie en Autoriteit volgen is een manier om jezelf te leren kennen. Omdat het je laat zien door ervaring hoe de mind je leven controleert. Je kan jezelf nooit leren kennen door alleen boeken te lezen, zelfs niet als je het hele Human Design systeem of andere kennis of wijsheden uit je hoofd kent. Je zal het moeten leven anders baat het je niks. 

Het jezelf leren kennen is tweeledig. Het gaat om zowel je persoonlijkheid als om je lichaam, wat we ook wel je voertuig noemen. 

Het natuurlijke veld van bewustzijn

Je lichamelijke voertuig staat in contact met het universele of natuurlijke veld van bewustzijn en weet precies waar het wel en niet op moet reageren. Het heeft bepaalde energetische voelsprieten, antennes en gevoeligheden die het denken overstijgen. Die gevoeligheden weten waar je wel of niet moet zijn, wat je wel of niet moet eten, wie (of wat) gezond voor je is en wie of wat niet. Die gevoeligheid is wat we ontwikkelen door het volgen van strategie en autoriteit. De intelligentie die we nodig hebben om in deze tijd te overleven zit juist in de verbinding met het lichaam, niet in de loskoppeling ervan.  

Deze oude wijsheid, en die verbinding, zijn we vergeten. Het is aan ons om die verbinding weer te herstellen, als je daarvan de waarde inziet. Dat kan op allerlei manieren en er zijn vele methodes die je daarbij kunnen ondersteunen. Human Design zie ik daarin als een van de hulpmiddelen, naar het helen van emotioneel trauma, wat namelijk ook in de weg staat van strategie en autoriteit. 

De strategie waar we het over hebben heeft altijd een element van wachten in zich, afhankelijk van je type. En dat is precies wat de mind nodig heeft om de controle los te laten. In het leren wachten, en dus niet gehaast beslissingen nemen omdat de mind je ertoe aanzet, om van de druk af te zijn, of omdat je denkt dat je iets mist of tig andere redenen, is een van de manieren om te gaan zien welke rol het denken speelt in je leven.

De dualiteit ervaren

Ik noemde al even dat alles in onze wereld bestaat uit tegenstellingen en dualiteiten. Human Design heeft deze dualiteit in de mens en onze wereld tot in detail in kaart gebracht. Het systeem heet niet voor niets Human Design. Omdat het het ontwerp, de oorspronkelijke blauwdruk, van ieder mens laat zien.

De reden dat ik me ging verdiepen in het Human Design systeem is omdat ik nieuwsgierig was. Sinds ik een kind was wilde ik al weten hoe de dingen in elkaar zaten. En vooral de psyche van de mens. Hoe kan een mens zichzelf leren kennen laat staan doorgronden? Ik was een mysterie voor mezelf en ik zag ook dat andere mensen een mysterie voor zichzelf waren. Ik vroeg me af wie ik was en waarom ik bepaalde gedachten en vooral gevoelens had. Emoties die ik maar niet kon plaatsen en gevoelens zoals verliefdheden die ik niet begreep en ervaringen die ik niet kon verklaren. Ik denk dat het niet overdreven is om te zeggen dat de mens zichzelf eigenlijk niet kent. Dat de mens een mysterie is voor zichzelf. En dat we in het duister tasten over wie we zijn en waarom we hier zijn, maar meer dan dat, dat we in het duister tasten over wat er in ons omgaat en dat we dat vaak niet begrijpen. 

Human Design is voor zover ik weet, de meest complete wetenschap zowel praktisch als mystiek, die ons inzicht geeft in niet alleen de individuele thema’s van onze psyche, maar de menselijke psyche als geheel. Psyche omvat het domein van de levende ziel, wat weer overeenkomt met het Hebreeuwse Ruach (adem), wat ook over menselijke ziel gaat. 

De pyche en de maia

Wat is die aard van de psyche? En niet alleen onze eigen psyche, maar de aard van de grote psyche die we de mensheid noemen en het leven? Ik ben geboren op het incarnatie kruis van de maia, het is dan ook geen wonder dat ik me bezig houd met het hoe en wat van deze maia, deze illusoire werkelijkheid, en de verschijning en aard van de mens in deze wereld. 

Psychologie zoals wij het kennen op onze universiteiten, houdt zich bezig met de studie van de menselijke psyche van buiten naar binnen. Aan de hand van observaties van het gedrag, worden er bepaalde conclusies getrokken, meestal met een label of zelfs een diagnose. 

Het oorspronkelijke ontwerp

Human Design doet het tegenovergestelde. Het laat je je oorspronkelijke ontwerp zien, wat voorbij gaat aan wie je door conditioneringen, trauma’s of allerlei invloeden bent geworden. Het laat je zien wie je daaronder bent, in je oorspronkelijkheid. En wie je nog steeds bent, ook al heb je je aangepast. 

Wat ik met dit schrijven vooral kwijt wil is dat strategie en autoriteit een simpele methode is, (maar niet eenvoudig), die je helpt om ook volgens je ontwerp te gaan leven. Het is een weg uit de eenheidsworst van een geconditioneerde wereld en aangepast gedrag. En het is de weg naar het leven van je eigen unieke verhaal. 

Wat je uniek maakt

Je design laat je zien waar je anders bent dan anderen. Want ook al weten we dat ieder mens anders is, wat maakt jou nu uniek? Wat precies is het in jou, wat jou onderscheid van al die andere mensen. Je design maakt dat zichtbaar en inzichtelijk. En niet alleen je potentie tot differentiatie, dus waar je kracht is, maar ook welke elementen en thema’s je beïnvloedbaar maken en kwetsbaar. Deze openheid of gevoeligheden, zijn vanuit de human design filosofie waar je naar school gaat. Dat is jouw persoonlijke leerschool in dit leven. Dit is waar jij wijs kan worden en waar jij kunt bijdragen. Het zijn de thema’s die je te overwinnen hebt en waar je door de ervaringen in je leven de potentie hebt van diepe wijsheid en inzicht. 

Het experiment leven

De moderne wetenschap zal het Human Design afdoen als pseudowetenschap, als een verzinsel of als fantasie. Omdat ze het niet kunnen verklaren, laat staan begrijpen. En daarom is het uiteindelijk aan de lezer om te onderzoeken of datgene wat je in je design vindt, waar is of niet. En dat kan alleen maar, als je het experiment wat bij je design hoort, gaat leven. Kennis zal daaraan niets veranderen. Je wordt daarmee je eigen laboratorium.

Dat experiment noemen we het oefenen met je strategie en je autoriteit. Dat gaat dus over hoe je op dagelijkse basis je beslissingen neemt in je leven. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, dan zul je bewuster worden van jezelf. Omdat je jezelf gaat observeren. Je gaat kijken naar jezelf. Je ziet wat je mind doet en je voelt wat je lichaam doet. Voor volwassenen die dit experiment aan gaan, duurt het zo’n zeven jaar, voordat de oude programmeringen waarin de mind door de conditioneringen en programmeringen het leven is gaan regeren, het opgeeft en je mind kan ontspannen in de beslissingen die je vanuit je innerlijke autoriteit neemt, die bij de meeste mensen uit het lichaam komt. 

Een gedifferentieerd leven

De potentie is niet alleen dat je daardoor een uniek eigen en gedifferentieerd leven gaat leven, want geen leven is hetzelfde, maar dat je op de koop toe zelfliefde ontwikkelt voor dat eigenaardige leven waar jij in beland bent en liefde voor wie je in wezen bent. Met al je ups- en downs en met alles wat jou anders en uniek maakt en waardoor je in geen hokje thuis hoort. Jezelf echt liefhebben is waar het over gaat. 

De ontwaakte ziel

De ultieme mogelijkheid die dit leven je biedt, wanneer je je strategie en autoriteit volgt, is dat je zal ontwaken. Dat je zowel de belever als de waarnemer wordt van dit prachtige leven wat je gegeven is. Dat is wat we ‘passenger consciousness’ noemen: het bewustzijn van de passagier, van de bijrijder. De passagier is de mind op de juiste plek, niet achter het stuur van het voertuig, niet de beslisser, maar de toeschouwer van het schouwspel. Dan ga je kijken. Dan wordt het leven een zeer boeiend schouwspel. Wat zie je als je naar buiten kijkt door jouw ogen vanuit jouw specifieke plek in het leven? Kijken en zien is het grote cadeau van een ontwaakte ziel.

In het Oosten staat dit fenomeen simpelweg bekend als ontwaken. Het is waar alle grote leraren en verlichte meesters over spraken. Het is de potentie van ieder mens. Ontwaken uit deze wereld van illusies, en IN je ware Zelf. Ontwaakt gij die slaapt…

Hoe verder?

Wil je meer inzicht in jezelf? Ben je zoekende naar richting en helderheid over wat het leven momenteel van je vraagt in je huidige situatie in je prive leven, relaties of carriere? Voel je vrij om mij een bericht te sturen en kijk even bij de over mij pagina. Human Design is een waardevolle toevoeging geworden in mijn werk met mensen die door een periode van verandering gaan. Ik ben beschikbaar voor persoonlijke coaching en begeleiding.

Meer lezen?
Lees hier ook mijn artikel over de motivaties

2 Responses

  1. Wouw David, wat heb je bepaalde dingen die ik oppik in mezelf en om me heen weer mooi in verband gebracht. Het resoneert absoluut!

  2. Hey David, voor mij een hell yes! Dank voor jouw uitleg, zo uitgebreid. Ik was al “om” en vooral jouw stuk over motivatie erg verhelderend. Het verduidelijkte vooral het waarom van de verlammende angst die me soms overvalt. Met mijn motivatie Need en de overdracht hiervan. Het resoneert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu