David Pieters

Unschooling en hoe wij onze kinderen en onszelf een nieuwe toekomst gaven

Unschooling en emigreren

En hoe jij dat ook kunt doen!

Heb je wel eens het knagende gevoel van binnen dat je (gezins) leven niet vervullend is? Voel je je te vaak geleefd en voel je ergens diep in jezelf dat er ook een andere manier van leven mogelijk moet zijn?

Deze gevoelens zijn voor ons heel herkenbaar.

In deze blog vertel ik je hoe ik met mijn gezin de overgang maakte naar een andere manier van leven waarbij we Nederland inruilden voor een nomadisch bestaan buiten het schoolsysteem. Een leven waarin onze kinderen niet langer naar school gaan en toch enorm veel leren. Hoe de wereld ons klaslokaal werd en hoe we slow travel, leren en werken combineren. Met meer tijd en aandacht voor elkaar en meer avontuur, maar toch vooral met het gevoel dat we weer aan het roer staan van hoe wij als gezin willen leven. Het is een avontuurlijke reis vol verwondering en nieuwe ontdekkingen over jezelf en over het leven.

Wake up

Vanaf het moment dat onze oudste zoon naar school moest, begon het bij ons te knagen. Eigenlijk al veel eerder, want voordat we kinderen hadden, genoten wij van een relatief vrij leven waarin we ons vooral richten op onze innerlijke ontwikkeling en waarin we ook met regelmaat voor langere perioden in het buitenland hadden gewoond of gereisd. We dachten nog dat de wereld voor ons open lag.

Tot we onze oudste zoon naar school moesten brengen!

Ons relatief vrije leven was daarmee snel voorbij.

In het gareel

Het vaste stramien van school, de manier van onderwijs en wat dit voor effect had op onze kinderen (we zagen ze veranderen) maakte ons niet echt blij. De CITO toetsen, prestatiedruk op school, de groepsdynamiek tussen kinderen onderling en jaar in jaar uit dezelfde gekte rond Sinterklaas, Kerst en Pasen (om maar iets te noemen). Nee, dit was niet echt het leven wat wij voor onze kinderen en onszelf voor ogen hadden.

Wat wij wel wilden

Wat wij wilden was diepere verbindingen en echte community met like-minded mensen die op een innerlijke reis waren en die bewust in het leven stonden. Met mensen die hun kinderen op een alternatieve en vrije manier wilden opvoeden. Een internationale gemeenschap van gezinnen om samen te groeien en te ontwikkelen.

Internationale vrienden maken!

Settelen

Ons leven liep anders dan we aanvankelijk dachten en toen ons derde kind geboren werd dachten we dat het tijd werd om wat serieuzer te worden. De realiteit was dat we ons opgesloten voelden in ons leven, maar totaal niet wisten hoe we eruit moesten komen. Misschien moesten we een duidelijker carrière pad en een plan voor onze toekomst maken. Al onze vrienden, familie en kennissen hadden inmiddels een huis gekocht. Moesten wij ons ook maar eens voorgoed settelen? Een huis kopen, verhuizen naar een andere plek in Nederland. Een plek waar een vrije school was of een andere vorm van onderwijs die ons aansprak. Want al voordat we kinderen hadden, onderzochten we alternatieve manieren van onderwijs.

Wat is er mis met het onderwijs?

Kinderen stellen heel veel vragen en hebben een natuurlijk nieuwsgierigheid naar het leven. Wij ontdekten dat hoe langer onze kinderen op school zaten, hoe passiever ze werken en hoe minder interesse ze hadden om te leren. Ook merkten we dat hun gedrag veranderde naarmate ze langer op school zaten. Het is erg om te zeggen, maar het voelde alsof wij onze kinderen langzaam kwijt raakten. Mijn zoon had een lange zomervakantie nodig om weer bij zichzelf te komen, maar dat bij zichzelf zijn was na de eerste weken school in september ook weer snel voorbij.

Het is niet mijn doel om af te geven op het Nederlandse onderwijssysteem, en er is zeker een plek voor, maar ik kan er niet omheen om een aantal punten te benoemen die schadelijk zijn voor onze kinderen. Weinig spelen en weinig bewegen. Het vele stil zitten. Het moeten presteren op jonge leeftijd, het onderlinge vergelijken wat kinderen blijkbaar leren op school. De volle klaslokalen met alleen kinderen van dezelfde leeftijd. De grote aandacht voor kennis uit een boek. Kennis die ze waarschijnlijk nooit nodig hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Onderwijs voor de nieuwe wereld

Onderwijs zou een hoger doel moeten dienen dan het aanleren van kennis en vaardigheden. Het gaat er om dat wij onze kinderen voorbereiden op de wereld van de toekomst, niet op de wereld van gisteren. Wat is dan de reden dat er zoveel tijd gaat in het aanleveren van academische vaardigheden? Zijn onze kinderen daarmee voorbereid om de toekomstige wereld? Ik denk van niet. Veel belangrijker is aandacht voor de persoon die ze kunnen worden. Dat ze zichzelf mogen zijn en op hun eigen manier en tempo mogen ontwikkelen en ontdekken. Dat ze leren om dicht bij zichzelf te blijven, gestuurd door hun eigen interesses en nieuwsgierigheid.

Beach life Bali

Kinderen het vertrouwen teruggeven

Uiteindelijk draait het allemaal om vertrouwen. Als wij vertrouwen hebben in onze kinderen, hoeven we ze niet te testen met CITO’s en andere toetsen. Als wij vertrouwen dat kinderen alles al in zichzelf hebben voor hun eigen ontwikkeling, dan geven we ze tijd om het op hun eigen ritme en manier te doen. Juist het duwen en trekken om ze toch vooral mee te laten doen met het hun klas en leeftijdsgroep zorgt voor zoveel frustratie en ongelukkige kinderen.

Onze kinderen deden het trouwens heel goed op school, qua prestaties. Mijn dochter Linde kwam vanaf de kleuterschool al iedere dag thuis met een sticker op haar voorhoofd! In groep drie en vier was ze de beste leerling van de klas en in groep vijf wilde ze het zo perfect doen dat ze er ongelukkig van werd. Ook dat is het gevolg van een systeem van straffen en belonen. Als je het goed doet krijg je een ster en wordt je geprezen, als je het niet goed doet, voel je je minder dan de rest van de klas.   

De eerste stap naar verandering

Op een persoonlijk dieptepunt in 2017 (dit had niks met school te maken) besloot ik samen met mijn vrouw om het roer radicaal om te gooien en all-in te gaan voor het leven wat we altijd al wilden. Vanaf dat moment begonnen we te werken aan de toekomst die we samen voor ogen hadden. We wilden weer leven en werken met ons hart. 

Naar het buitenland vertrekken

We zetten alles in om onze kwaliteiten en vaardigheden in te gaan zetten voor een locatie onafhankelijk bedrijf zodat we overal ter wereld konden werken met datgene waar we gepassioneerd over waren. Het bedrijf was de basis om de stap te zetten die we wilden zetten: onze kinderen uit school te halen en voor onbepaalde tijd naar het buitenland vertrekken.

Vrijheid

De regie terug nemen

Het moment dat we in september 2018 de kinderen voor de laatste keer uit school haalden na een feestelijke traktatie en mooi afscheid, voelde voor ons alsof we weer aan het roer van ons leven gingen staan en we onze kinderen weer terug hadden. In oktober zaten we in het vliegtuig en gingen we op weg naar een totaal nieuw leven.

Drie jaar verder

De reis naar unschooling heeft ons geleerd om op een totaal andere manier naar het leven en naar onze kinderen te kijken. Onze kinderen zijn trouwens niet voortdurend alleen maar thuis geweest. Onze jongste dochter gaat momenteel voor vier dagen naar een kleine alternatieve school (totaal niet te vergelijken met regulier onderwijs) waar ze allerlei nieuwe dingen leert. Onze oudste twee kinderen werken met kleine homeschool groepen.

Ieder kind is anders. Voor sommige kinderen is structuur belangrijker dan voor andere kinderen. Sommige kinderen gedijen prima in het onderwijssysteem, andere kinderen totaal niet. Wij ontdekten dat we ook zonder het onderwijssysteem onze kinderen van alles konden bieden waardoor ze zich bleven ontwikkelen. Ze groeien op als blije, vrije en blote-voeten kinderen.

En hun toekomst? Ik kon me nog wel eens zorgen maken over hun toekomst, maar ook dat wordt steeds minder naar mate ik zie dat zij alles in zich hebben om zichzelf te ontwikkelen tot wie zij werkelijk zijn en dat ze vanuit hun eigen interesses en vanuit wie zij zijn, de wereld tegemoet treden. En ook dat heeft weer met vertrouwen te maken. En liefde, veel liefde. Wat het mij heeft gebracht? Een hechte band met mijn kinderen en een enorm mooi leerproces als gezin. Is het een makkelijke weg? Dat zal ik niet zeggen. Niks is makkelijk. Dat is niet waarom je het zou moeten doen. En het hangt heel erg af van jezelf en van de keuzes die je samen als gezin maakt als je dit avontuur aan wilt gaan.

In 2019 in Bali

Wat wil jij?

Mijn hart volgen betekende voor mij als man en vader van een gezin ook hard werken aan mezelf. Aan mijn mindset, belemmerende overtuigingen, aan het achterlaten van oude verhalen over wie ik was en over het gaan schrijven van nieuwe verhalen. Doorzetten als het moeilijk is, blijven geloven in jezelf en in wat je wilt. Trouw blijven aan je idealen en vul maar in…

Kortom: je verlangens volgen is een avontuurlijke reis die je met vallen en opstaan maakt. Maar als het jouw diepe wens is dan weet ik dat het het waard is en je een prachtig avontuur tegemoet gaat.

Hulp bij jouw reis naar een locatieonafhankelijk leven?

De doorbraak voor mij was dat ik mijn geloof in mezelf weer terugvond! Dat ik weer ging geloven in een groter verhaal over wie ik ben, wat mijn missie is en waartoe ik in staat ben.

De afgelopen jaren heb ik veel gezinnen mogen inspireren en begeleiden in het nemen van deze grote stap. Ik begeleid bij het (starten) van een online onderneming, het vinden van je passie, en ook bij alles wat er in de onderstroom naar boven komt bij het nemen van deze grote stap en de uitdagingen die je in jezelf moet overwinnen.

Wil je meer weten over onze ervaringen en keuzes rondom onderwijs en leren, luister naar Podcast nr. 24 waarin ik samen met Tryntsje meer vertel over hoe we met de kinderen en als gezin leven.

Gratis kennismakingsgesprek

Ben je serieus met je plannen? Zou jij gecoacht willen worden door iemand die ervaring heeft bij alles wat er komt kijken bij het nemen van deze avontuurlijke stap? Ik help je bij je bedrijf, adviseer je welke stappen je wanneer moet nemen, kan je alles vertellen over hoe je je kinderen uit school haalt en hoe je jouw droom tot een succes maakt. Neem contact met me op door me een mailtje te sturen met je motivatie en wie weet spreek ik je snel!

Met mijn jongste dochter Ize
Surfen
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Als je mijn artikelen en Podcast interessant vindt, schrijf je dan in voor de Insiders Club.

Ik stuur alleen een mail als er een nieuwe Podcast online gaat. Zo ben je als eerste op de hoogte van inspirerende content.