David Pieters

Wat het betekent om jezelf te zijn.

Er wordt veel gezegd over authenticiteit en jezelf zijn. En ook over jezelf ‘maken’ of iemand worden. Hoe belangrijk dat is enzovoorts. Ik denk dat beide waar zijn. Maar eerst moet je weten wat het betekent om jezelf te zijn toch? Want wie ben je? En wat is dat dan, jezelf? Bestaat er zoiets als een waar Zelf? Human Design heeft daar ook iets over te zeggen.

Het zelf is een ongewoon ding. Het is een complex op zichzelf. En het zit vol met tegenstrijdigheden. 

Aangeboren

Human Design legt de nadruk op hoe we onze aangeboren aanleg kunnen vervullen. Je zou kunnen zeggen dat het gaat over je natuurlijke onderscheidende vermogen en wat jou anders en uniek maakt. Om dat bij jezelf waar te nemen. Het is niet iets wat je fabriceert. Met andere woorden, om te leven vanuit de oprechtheid en de schoonheid van je uniekheid en om dat bij jezelf te gaan zien. In het uitleven van deze uniekheid, kun je je ware rol in dit leven belichamen.

Want als we het hebben over jezelf zijn dan moeten we het ook hebben over rollen. De rollen die we spelen. De ouder, de partner, de werkgever enz. Hoe verhoud je je tot de ander? In intieme contacten komt een ander deel van jezelf naar boven dan naar de buitenwereld. 

Veelzijdigheid van je rollen

Daarnaast hebben we ook nog andere delen van jezelf. Je veelzijdigheid. Die kan zich uiten in die vele rollen. Het wordt een drama als je al die rollen en delen op een hoop wil gooien en als ‘een’ of onverdeeld wilt zijn. In mijn eigen proces werd het zo duidelijk voor me dat ik zowel de velen ben als de één. De velen zijn de expressie van de één. Ik zie het als de kunst om onverdeeld ‘de velen’ te zijn. Om alles te omarmen en alle rollen te ontdekken en te omarmen. Dit is sowieso een thema voor mensen met een ongedefinieerd G-centrum, maar iedereen zal het tegenkomen. Dat je niet alleen vele rollen hebt, maar dat je intern ook bestaat uit vele delen.

Veel van die aspecten zijn door de loop van ons leven vertekend en vervormd of ook onderdrukt. In Human Design ligt de focus op het zien van wie je in essentie bent als we kijken naar je blauwdruk. Naar de essentie die onder al die aanpassingen en conditioneringen aanwezig is. In het zien bij jezelf van wie en wat je niet bent, ga je ook je natuurlijke zelf zien in al zijn facetten zodat dit niet alleen zichtbaar kan worden, maar zodat je daarin ook jezelf en je leven kunt leren liefhebben.

De film

Deze wereld is de film. Het schouwspel. En iedereen speelt een rol op het toneel. Vooral bij publieke figuren zie je heel duidelijk die rol. Ze handhaven een rol. Dat moet ook, anders wordt het chaos. Maar ook in het dorp zijn de mensen in hun rol. De winkelier, de leraar. De wijkagent. Allemaal mensen die je alleen ziet in hun rol. Maar dat is niet wie ze zijn. Je kan iemand niet kennen naar zijn rol. We zien het ook bij kinderen. Die kunnen soms zo heerlijk in een rollenspel zitten. En soms kunnen ze ook in hun drama blijven hangen. Ook dat is een rol. Wanneer volwassenen dat doen wordt het een probleem, vooral als het geaccepteerde drama’s zijn en niemand ze eruit haalt.

Wie kent ze niet: de klagers, de zwartkijkers, de ‘‘ik heb een zwaar leven” types, de “ik ben altijd vrolijk” en “ik lach alles weg” types. De ‘ik ben iemand’ types, enz. enz. Dat is de wereld van de not-self. Allemaal mensen die opgaan in de rol die ze niet zijn. Soms geeft het ze macht, aandacht of status. Kijk naar de politiek, het bedrijfsleven, de ministers, directeuren enz. Allemaal rollen waar mensen tegenop kijken. Ik generaliseer natuurlijk, maar dat is het leven. 

Wat de mensheid drijft

Kijk naar de wereld van business of sociale media. Allemaal mensen die allemaal iets of iemand moeten zijn in deze wereld. Dat is het dilemma van het ongedefinieerde open hartcentrum. 70% van de mensen heeft in hun Design een ongedefinieerd hartcentrum. Dat betekent dat 70% van de mensen denkt iets te moeten bewijzen of zijn. Hun waarde bewijzen. Dat is wat de mensheid drijft. 

We verheerlijken mensen met succes. En dus willen mensen succes omdat ze denken dat ze dan waardevol zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze zichzelf zijn. Waarom worden mensen celebrities of krijgen mensen publieke functies? Omdat ze gedreven zijn, iets willen laten zien en omdat ze meestal heel goed zijn in een ding. Filmsterren worden verheerlijkt en voetballers of andere topsporters en zangers. Allemaal vanwege een aspect. Ik zie ze lopen op de rode loper, met hun zonnebril. Ik zie sommigen zichzelf verbergen. Omdat ze aan de projecties moeten voldoen. Ik zie het bij de royals die ook in hun rol zitten. Ze zijn niet zichzelf omdat ze niet zichzelf kunnen zijn in die publieke rol. Die arme Amalia. Ik heb met haar te doen. Ze heeft geen keus. Ook al zijn ze vrij om te zeggen: ik speel dit spel niet meer mee. Ik leg deze rol af. Dat kan. Iedereen kan dat doen. Het zou de film ook saai maken eerlijk gezegd. Maar het zou een spiegel moeten zijn voor onszelf. Speel je wel de rol die bij je past? Want of je er nu bewust van bent of niet, je speelt een rol in je eigen film. Het mooist is dat je een rol speelt die je op het lijf is geschreven. 

Je natuurlijke rol belichamen

In Human Design zeggen de profielen iets over die rol. Dat is slechts een aspect van wie je bent, en altijd uit het zich via de totaliteit van je design. Daarin zit zoveel informatie. (Ik ben een pure generator met 2-5 profiel: De kluizenaar en de ketter voor de insiders). Maar je zit niet automatisch altijd in je natuurlijke rol omdat je dat jezelf niet toestaat. Sommige mensen hebben een oordeel of weerstand tegen hun rol. Of ze volgen hun eigen strategie en autoriteit niet. Omdat ze al zo lang in een andere (aangepaste) rol zaten. Soms zie je gewoonweg niet hoe die rol in je leven aan het werk is. In ons proces gaan we zien waar we in onnatuurlijke, aangeleerde rollen zitten, en leren we om die rollen af te leggen.

Niet iedere rol past bij elke acteur. Je moet een rol kunnen belichamen. En daarin zit het belangrijke stuk. Als jij iemand probeert te zijn, maar je kan het niet volledig belichamen, dan zal je verdeeldheid voelen in jezelf. Dan is dat niet jouw rol. Ik ken dat zelf ook. Daarom heb ik van bepaalde rollen, plaatsen en mensen in mijn leven afscheid genomen. Soms ook omdat ik niet kon belichamen wat ik dacht te moeten of willen zijn. De meeste rollen vond ik ook te klein. Niet omdat ik mezelf wat vind, maar omdat ik niet gevangen wilde zijn in een definitie van mezelf. Ik voelde ook dat ik niet kon voldoen aan de verwachtingen en de projecties. Dat wilde ik ook niet meer. Dat voel je bij jezelf. Uiteindelijk zijn het verwachtingen die je ook op jezelf legt. 

Van de not-self naar zelfliefde

Het hele proces van bewustwording en deconditioneren is dat we weer onszelf kunnen zijn in ons eigen leven. Dan kom je in een natuurlijke rol, wat ook een rol is, maar dan past het je. Maar het kan zijn, dat je leven dan niet meer is zoals het plaatje voorschrijft. Je bent zo meegegaan vanuit je not-self om iemand te zijn of te worden. Je te bewijzen of te voldoen aan dat plaatje. En het past je niet. Het is een weg om tot overeenstemming te komen met je eigen leven, en om die aangeleerde ideeën over je leven los te laten. Wij hebben heel veel ideeën over hoe ons leven moet zijn. En over hoe we moeten handelen, welke acties we moeten nemen enzovoorts. Er wordt ons zoveel aangepraat en voorgehouden. Dat het zus moet zijn of zo. Als je jezelf niet kent, ga je mee in die not-sef wereld. Dan begint de waanzin en verlies je jezelf. Of je komt in het beste geval met jezelf in conflict, wat ook weer de aanleiding is voor de weg terug. Het is een proces van jaren (en soms levens denk ik) voordat we kunnen zien wie we echt zijn, en dat ook kunnen leven. Dat we ons leven kunnen zien voor wat het is en daarin zelfliefde vinden. 

Quote van Ra Uru Hu

“Toen ik voor het eerst begon met mijn werk, verdiende ik voornamelijk mijn brood met het geven van readings. Ik ben nooit het type man geweest dat echt sociaal was. Zeker niet het type man dat geïnteresseerd was in de problemen van anderen. Dat was gewoon niet mijn ding. Dus ik was erg naïef, ik had heel weinig ervaring met sociale interactie met mensen, ik had heel weinig besef van hoe zij het leven en zichzelf zagen. Al dat soort dingen.

Ik besteedde er nooit enige aandacht aan. En toen ontmoette ik al die mensen door hun design readings te geven, en ik realiseerde me hoe verontrustend het voor me was. Ik besefte hoeveel deze mensen niet alleen zichzelf, maar ook het leven niet leuk vonden. Dat was een schok voor me. Alles wat ik tegenkwam was wantrouwen, zelfhaat, teleurstelling, verbittering, frustratie, woede omdat je een bepaald iemand moet zijn en een leven moet hebben dat zus of zo is. Ik vond het verbazingwekkend en zo zwaar voor mijn geest. Ik dacht, mijn God, wat is het nut om deze mensen te proberen te helpen.

Ze zien niet eens in hoe ongelooflijk het is om hier te zijn. Ik bedoel, gewoon hier zijn. Het is als het kijken naar een geboorte, ongelooflijk! Het is ongelooflijk. Er is dit ongelooflijke iets, deze kracht, deze intelligentie, het is er, het is een ongelooflijk gegeven om alleen al hier te zijn.

Het horen van het eerste geluid van de ademhaling. Hier zijn IS de film. Hier zijn in jezelf. Niet iemand anders. Geen fantasie, geen waanvoorstelling. Het gaat erom te zien dat elk aspect van je ontwerp perfect is. Mensen die zeggen: “Oh, ik heb zoveel nadelen”, jij dwaas, ze zijn prachtig! Ik hou van mijn nadelen. Ze maken deel uit van wie ik ben. Het is niet alsof ze goed of slecht zijn, ze horen er gewoon bij. En het geheel maakt mij wie ik ben. Sommige mensen kijken naar hun design en zien dingen die ze niet leuk vinden, ik bedoel, dat is waanzin.

Het is niet alsof je er ooit iets aan kunt veranderen. We zijn wie we zijn. Het kan me niet schelen of ik geliefd ben of niet, gewaardeerd ben of niet, over dit of dat of wat dan ook. We zien niet hoe speciaal we zijn, hoe uniek we zijn, wat het betekent om uniek te zijn.

Dit gaat over jouw eigen bezieling. Daar gaat het experiment over, het geeft je de mogelijkheid om je ziel te vinden. Ik heb zoveel ‘heiligen’ ontmoet en hun ziel bestaat niet. Het is er niet. En ik bedoel niet alleen gewone mensen, ik bedoel goeroes, meesters en al die onzin, en hun ziel is er niet, het is er gewoon niet. Weet je, bezieling komt niet door iemand anders, het is ook niet afhankelijk van iemand anders of bepaalde omstandigheden of situaties. Het moet in jezelf aanwezig zijn, en alleen jij kunt dat voelen.

Wat een tragedie om je potentieel niet te vervullen in dit leven. Wat een tragedie om de schoonheid van wie je bent niet te kennen. Wat de meeste mensen niet begrijpen, is dat wanneer je die bezieling voor jezelf kunt zijn, dat alles in je leven verandert, alles. En dat betekent niet dat mensen veranderen, of de omstandigheden veranderen. Jij verandert in relatie tot dat alles. Je perspectief verandert. Dat komt door bezieling. Het is de geest van liefde, zelfliefde. Geen ijdelheid, niet “ik ben geweldig”, blablabla. Daar gaat het niet om. Het gaat erom te zien dat je precies bent wie je zou moeten zijn en dat je het leeft.

En dan ben je niet meer bezig met iets anders te willen zijn, want je zult dat andere nooit krijgen. Elke keer dat je er zo naar grijpt, word je ervoor afgestraft. Omdat je de magie die je zelf al bent, ontkent.

Mensen houden ervan om over magie na te denken. Magie is er voor iedereen. Echt waar, het is er voor iedereen. Maar je kunt dat niet ervaren als je niet-jezelf (not-self) bent. Van binnen ben je dood als je niet-jezelf bent. De wereld is vol met niet-zelf zombies, geprogrammeerde zombies die allemaal denken zoals hun buren denken. En die zichzelf daarin verliezen en in de tragedies van hun leven.

Ra Uru Hu 

We begrijpen nog steeds weinig van relaties. Ja, er is veel kennis, er zijn duizenden boeken over geschreven, er is oneindig veel …

As you start to walk on the Way, the way appears. -Rumi Je hoort van steeds meer mensen dat ze zich willen …

Vanwaar gaat de wind waaien? Als we het hebben over je leven en je toekomst vormgeven dan zeggen mensen dat je een …

Bewustzijnsontwikkeling heeft als doel om jezelf echt diep te leren kennen en doorgronden, want fundamenteel inzicht in jezelf is de basis van …

Er wordt veel gezegd over authenticiteit en jezelf zijn. En ook over jezelf ‘maken’ of iemand worden. Hoe belangrijk dat is enzovoorts. …

Over de verwijdering van de moderne mens van de natuur, hoe we onze verbinding en ons geluk zijn kwijtgeraakt en ook weer …

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu