David Pieters

Wat is echt belangrijk?

Ik heb geleerd dat we het meeste leren van onze fouten. Vooral dat je ze niet moet herhalen! 😛 Maar wat is nu echt belangrijk? Wat zijn de levenslessen die er toe doen?

Lees verder of luister hier naar de tekst in audiopodcast.

Het leven is altijd veel genuanceerder dan simpelweg leren van je fouten.

Ik denk dat dit met het woord ‘fouten’ te maken heeft.

Het is een schools woord. Op school moet je verplicht toetsen maken. En toetsen gaan vaak over het goed doen of fout doen. Over slagen of falen. Over doorgaan of blijven zitten. 

Onze kinderen gaan niet naar school en wat is een bewuste keuze, maar ik zie de zwetende handjes van veel kinderen en tieners nog voor me. En ik herinner me mijn eigen middelbare schooltijd. De meeste kinderen willen het heel graag goed doen? En er hangt ook zoveel van af. In feite je hele toekomst.

Wat belangrijk is

Ik gebruik liever het woord ontdekken dan leren, omdat ontdekken verbonden is met het leven zelf. Leren is iets wat je op school doet, uit een boek. Of door naar iets of iemand te kijken of luisteren. Maar het gebeurt in in je hoofd. Ontdekken gaat over levenservaring. En daardoor heeft levenservaring altijd een hogere waarde dan wat je ook maar theoretisch kunt leren.

Ik denk dat er voor iedereen ‘geheimen’ zijn die je pas ontdekt als je het avontuur aan gaat. Het avontuur waar je hart je toe roept. Je zielsmissie, hoe je het ook wilt noemen. 

Ik wil graag een paar van de ontdekkingen uit mijn leven van de afgelopen paar jaar met je delen. Het waren de jaren dat ik Nederland achter me liet en mijn kinderen uit school haalde. Ik ging op zoek ging naar avontuur, naar een nieuwe manier van leven en naar iets waarvan ik niet wist wat.

Lessen uit het leven

Ik ontdekte dat het voor mij belangrijk was om op zoek te gaan naar mezelf, naar wat bij me past en dat ik dat ging doen wat me vreugde gaf. Ik ontdekte dat het belangrijk is dat ik weet hoe ik keuzes kan maken die correct voor mij zijn, los van wat de maatschappij er van vindt.

Ik ontdekte dat het belangrijk was, dat ik al mijn emoties ging voelen en dat het oké is om ze te uiten. Dat mijn emoties er niet zijn om weg te stoppen, te verbergen of te sussen, maar dat ze me de weg wijzen over wat me raakt en ik er mezelf door leer kennen.

Ik ontdekte dat het belangrijk voor me is, dat ik mijn eigen psyche en gedachtenpatronen ging doorgronden. En dat ik leerde met mijn angsten, twijfels en onzekerheden onder ogen te komen en er mee om leerde gaan. Daardoor ontdekte ik ook om mijn natuurlijk kwaliteiten toe te laten en te ontwikkelen.

Ik ontdekte dat het belangrijk was dat ik relaties leerde, vooral die met mezelf. Dat ik ontdekte dat mijn relatie met geld belangrijk is. En ook dat gaat over de relatie die ik met mezelf en het leven heb. Ik ontdekte dat alles werkt op basis van energie en resonantie en dat ik een krachtig en scheppend wezen ben die invloed kan uitoefenen op mijn leven en toekomst. 

Als ik dit zo opschrijf denk ik dat ik nu pas een beetje begin te beseffen waar dit leven (voor mij dan) blijkbaar over gaat. Dit jaar word ik veertig…

Wat is echt belangrijk? Mijn observatie is dat alles in wezen gaat over hoe we met onszelf omgaan. Dat we leren om voor onszelf te zorgen. En die ander die we graag willen helpen, mocht je nog in een helpende rol zitten, die mag ook leren voor zichzelf te zorgen. Dat is denk ik in een notendop de essentie van opvoeden. 

De relatie met jezelf

Misschien denk je, ja maar David, het is wel een hele beperkte visie op waar het leven over gaat. Maar weet je wat? Al het andere wat belangrijk is in het leven op deze aarde, zal voortkomen uit de relatie met jezelf. Kijk maar hoe we met elkaar, met de aarde, de natuur en dieren omgaan. Het is een spiegel van hoe wij mensen met onszelf om gaan.

Dus ja ik denk dat het de kern is. De relatie met onszelf.

Ik ontdekte daarnaast ook dat ik het leven mocht aanvaarden zoals het is, niet zoals ik denk of verwacht dat het moet zijn. Ik ontdekte ook dat de kaders, leefregels, maatschappelijke normen en waarden die wij hanteren, niet altijd helpen. Het goed/fout denken het wij/zij werkt nooit verbindend. En dat het helpt om de meetlat waarmee je ooit op school bent gemeten, of door je ouders, of de maatschappij, om die meetlat los te laten. 

Zeven van de tien vrouwen voelen de druk van perfectie. Om de perfecte partner te zijn, om succesvol te zijn, de beste moeder enzovoorts. De levensgebieden zijn vaak met elkaar in conflict. Mannen voelen de druk om beter te presteren, hard te moeten werken om meer te verdienen, en tegelijkertijd willen ze meer voelen, meer avontuur, meer tijd en voldoening.

We want it all, maar we hebben onze prioriteiten vaak niet helder.

Daardoor zitten veel mensen niet op de juiste plek. Ze leven zonder passie. Je ziet het aan ze. Ze zijn niet echt verbonden met wat ze doen. Afwezig. In gedachten. Druk en stress. 

Ik heb dat lange tijd ook gehad. Ik werkte hard mee om een bedrijf op te bouwen waar mijn ziel niet mee verbonden was. Uiteindelijk werkt dat niet.

Het leven is aan onze kant.

We krijgen allemaal signalen door waarmee we ons leven ten goede kunnen veranderen. Maar doordat we het contact met onszelf en ons hart kwijt zijn, zien en horen we de signalen vaak niet. 

Hoe ga ik met mezelf en het leven om? Dat is waar we keer op keer, in meer of mindere mate, bij wegdrijven. Zelfs als je al ‘wakker’ bent. 

Daarom zijn we er om elkaar telkens te herinneren wie we zijn en waarom we hier zijn. Om onszelf niet te verliezen in al die buitenkant dingen. Die dingen die ook wel belangrijk zijn, maar niet de kern.

Wat heb jij nodig om dat contact met jezelf weer te herstellen? Om weer te gaan leven?  

Ben je op zoek naar duidelijkheid en wil je vanuit je hart leven? Ben je zoekende naar richting in je leven, privé, met je relaties of met je carrière? Voel je dat je nog niet in alignment leeft met je diepste verlangens, dan hoop ik dat je je niet laat tegenhouden door de angst om fouten te maken.

Je mag ontdekken hoe je vanuit je binnenste kunt gaan leven en niet naar de verwachtingen die je jezelf oplegt of die je voelt van buitenaf.

Wees niet bang om ervaringen op te doen en schrap het woord fouten uit je woordenboek.

Wil je meer lezen, kijk dan op mijn blog. En luister ook naar deze Podcasts

Wil jij een gatis kennismakingsgesprek inplannen om te ontdekken hoe ik jou kan helpen bij de uitdagingen die je in je leven hebt? Stuur me dan even een mailtje.

David

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu