David Pieters

Wat is Human Design? Het einde van jezelf?

Als je ooit besluit om met Human Design aan de slag te gaan. Lees dan in ieder geval even deze disclaimer. Het kan wel eens het einde van jezelf ‘as you know it’ zijn. En dat is goed nieuws trouwens. Human Design gaat niet om nog meer kennis verzamelen, om te ‘weten’ wie je bent, maar om het werkelijk LEVEN van wie je bent. Kennis opdoen over je design wil nog niet zeggen dat je je design ook leeft, en dat is uiteindeijk waar het om te doen is, toch? Leven als jezelf.

Wat is Human Design niet?

Als je wilt weten wat Human Design is, dan is het ook goed om te weten wat Human Design NIET is. Human Design gaat niet over hoe je ‘succesvol’ kunt worden. Of hoe je ‘moeiteloos’ door het leven kunt gaan. Alhoewel je leven er als het goed is wel moeitelozer door wordt. En ook succesvoller, maar wellicht niet op de manier waarop je nu over succes denkt.

Het gaat er uiteindelijk over, nogmaals, dat je ‘als jezelf’ gaat leven. En wat dat betekent is een van de grootste mystieke reizen die je als ziel hier op aarde maakt. Het heeft te maken met jouw unieke kijk op de werkelijkheid, met je unieke manier van denken en doen, met alles wat jou uniek maakt. En het bijzondere is, dat je uniekheid niet vanzelfsprekend leeft. Uniekheid ontdek je namelijk in jezelf. En niemand kan dat voor jou doen behalve jij zelf. Het is een bewust worden van wie je in wezen bent, achter de maskers van de opgebouwde en geconditioneerde persoonlijkheid. Het is werkelijk een zeer groot geheim wat maar weinig mensen echt ontdekken. De meesten op deze aarde leven niet als zichzelf. Ze volgen de patronen van de stem in hun hoofd. Van hun conditioneringen en mentaal aangeprate verlangens, van hun ouders, hun omgeving, hun vrienden, de maatschappij enzovoorts.

Succes

Het najagen van het standaard maatschappelijke plaatje is in wezen een verkapte vorm van overleven. Harder werken, meer doen en altijd maar doorgaan. Als slaven werken mensen zich kapot. En als ze zich niet ziek werken, dan denken ze zichzelf wel ziek. Aan een plaatje voldoen of proberen niet aan plaatje te voldoen. Alles wat mensen gebruiken om zichzelf te definieren of juist niet te definieren; zijn allemaal pogingen van het niet-zelf en conditioneringen van de bovenste plank.

Echt succes, volgens Human Design, en volgens je hogere Zelf heeft niets te maken met wat je bereiken kan of wat je bent, met materie als een vakantiehuis, of wat dan maar ook waarvan jij denkt dat anderen het belangrijk vinden.

De vraag blijft: leef je als jezelf? Weet je eigenlijk wel wie of wat dat is?  

Ga ik ‘als mezelf’ door het leven of pas ik me nog aan? Doe ik nog dingen omdat ze moeten (van een stemmetje in mijn hoofd?) Omdat iedereen zegt dat het ‘zo moet’, omdat je ouders het zo deden, of omdat iedereen in jouw kringen nu eenmaal op een bepaalde manier leeft? 

Wie ben jij? Hoe leef jij? Wat zie JIJ? Wat vind jij lekker? Eet je net als iedereen hagelslag en kaas op je boterhammetje? Om maar een heel klein en onbenullig voorbeeldje te noemen. En zo kun je nog wel even doorgaan. De essentie is dat het aan ieder van ons is om te ontdekken wie we zijn. Het is een reis die je maakt met jezelf. Een ont-dekking, een ont-sluiering en een ont-maskering. Het is een onthulling van je ware Zelf.

Ik las pas een aardig zinnetje over waar dit leven met jezelf in wezen over gaat. Namelijk dat wanneer je het experiment aan gaat om vanuit je eigen innerlijke autoriteit te gaan leven, dan betekent dat de vernietiging van wie je denkt dat je denkt dat je bent.

Is het goed nieuws of slecht nieuws? Slecht nieuws voor het ego en het menselijke denken, maar goed nieuws voor de geest. Goed nieuws voor het leven Zelf en zeker ook goed nieuws voor je eigen leven. Alles waar je mind nog tussen zit, je angsten, je onzekerheden, dat wat je tegen houdt, wat zorgt dat het niet stroomt, ook dat komt voort uit het valse Niet-Zelf. En dat is wat je mag afleggen.  

Het is dus ontdekking EN een afbraak. De afbraak van wie je denkt dat je denkt dat je bent! Ouch! En bedankt!  

Stoppen met wat niet voor je werkt

Ik kan me diverse momenten herinneren in mijn reis dat ik het gevoel had dat het vloerkleed so to speak, onder mijn voeten vandaan werd getrokken. Alles wat ik dacht dat ik was, wat ik dacht dat waar was, wie ik dacht dat ik moest zijn, sneuvelde in het licht van de ontdekkingen die ik deed en de ervaringen die ik meemaakte op mijn eigen pad.

Dat betekende ook dat ik met heel veel dingen ben gestopt. Dat ik heel veel dingen die ik vroeger deed niet meer doe. Ik ben anders gaan leven. Ik ben anders gaan kijken. Noem het een transformatie. Ik merkte ook op dat ik steeds minder geïnteresseerd was in wat anderen doen (hoera), in hoe anderen leven en wat de wereld vindt van het een of het anere. Wat een bevrijding. Al dat andere daar buiten mij om is not my business. Ik heb er niks mee te maken. Ik leef mijn leven nu. En alles wat daar buiten mij om gebeurt in de wereld en bij andere mensen. Accht, het is een interessante film om naar te kijken, maar that’s it. Het is een vorm van entertainment zelfs. Ik hoef er niets mee. Ik speel mijn eigen deuntje. Niet dat van een ander.

En naast dat dat bevrijdend is om te gaan leven als jezelf, is het ook avontuurlijk. Want niemand heeft ooit jouw leven geleefd. Je mag het helemaal zelf doen. Je mag het uitpaken en ontdekken. Er zijn ook geen regels voor hoe het moet. Je kan alleen je eigen innerlijke autoriteit volgen en kijken waar het je brengt. Enjoy the movie!  

Het is nooit te laat om te beginnen met het leven dat voor jou bedoeld is!

David

Homepage

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook

Op de hoogte blijven van publicaties en nieuwe Podcasts?

Mijn thema's gaan over persoonlijke groei in een veranderende wereld. Over bewustwording en ontwaken, Human Design, ondernemen en vrijheid het volgen van je eigen unieke en authentieke weg. Ik stuur zo'n 1x per maand een e-mail.

Het Menu